Geen verrassingen

De micromarkt van Knokke kan nog altijd op veel belangstelling rekenen. Op de appartementenmarkt resulteerde dat in een prijsklim van 8 procent. Ook de prijzen van de villa’s dikten ietsje aan.

De laatste kustgemeente voor de grens met Nederland – waar de woonmarkt wordt geconfronteerd met een pijnlijke waardevermindering – blijft chic volk en stevige koopkracht aantrekken. Het culturele aanbod voor de inwoners in Knokke was al gevarieerd en nu worden ook de vrije-tijdsactiviteiten voor het gezin er stilaan uitgebreid. In augustus is er bijvoorbeeld de opening van het nieuwe zwemcomplex. Naast een 25 meterbad komt er ook een recreatiezone voor groot en klein met onder meer een bubbel- en een golfslagbad.

Intussen houdt de gunstige golf op de Knokse vastgoedmarkt aan. De lokale woningmarkt krijgt weer wat meer kleur en het aantal transacties gaat vlot over duizend per jaar (1290 in 2011). De makelaars lijken tevreden over hun jaarresultaten. In de cijfers van de federale overheidsdienst Economie valt in het segment van de appartementen wel een lichte daling van de activiteit te noteren. Vorig jaar werden 933 onroerende goederen verhandeld, tegenover 992 in 2010. Maar de prijzen geven geen krimp: over 2011 is de referentieprijs opnieuw met 8 procent gestegen van 550.000 tot 600.000 euro.

De villamarkt heeft het moeilijker: vorig jaar klom de referentieprijs weliswaar 3 procent hoger, maar in vijf jaar tijd bedraagt de stijging niet meer dan 4 procent. Het aantal transacties zit wel in de lift: 152 villa’s en landhuizen veranderden van eigenaar, tegenover 123 een jaar eerder en slechts 94 in het sombere jaar 2009.

Gematigd optimisme

Alex Dewulf ontvangt ons op een woensdag, de gebruikelijke sluitingsdag voor de vastgoedagentschappen aan de kust. Alles bij elkaar boekt hij met zijn drie plaatselijke agentschappen gemiddeld een vijftigtal transacties per jaar. In zijn grote uitstalraam op de dijk, op een boogscheut van het Rubensplein, prijken heel wat aankondigingen voor studio’s op de dijk of penthouses in het hinterland met vrij vergelijkbare prijzen. Het geeft aan dat Knokke geen vastgoedmarkt als een andere is.

“Op dit ogenblik heerst er een eerder gematigd optimisme”, zegt Alex Dewulf. “Voor ons kantoor waren 2010 en 2011 uitstekende nacrisisjaren. Het verkoopvolume ligt dit jaar lager, maar het blijft niettemin behoorlijk. Vergeet niet dat ook de lente vertraging heeft opgelopen. De prijzen lijken wel vrij stabiel te blijven, met hier en daar wat uitschieters naargelang van het type onroerend goed. Je kan dan ook zeggen dat de Knokse markt zich correct gedraagt. In de prijsklasse tussen 200.000 en 300.000 euro – een schijf die doorgaans overeenstemt met het budget van tweeverdieners – maken we, net als elders overigens, een netelige periode mee.”

Over het duurdere vastgoed toont Dewulf zich ook voorzichtig: “De meeste panden die wij verkopen, bevinden zich in het luxesegment en binnen een brede marge van prijzen van 500.000 tot 1 miljoen euro. De meerwaarde zal daarvoor in de toekomst allicht lager uitvallen; we mikken op een behoud van de nettowaarde van de goederen, niets meer.”

Geen haast

Time is money. Die spreuk geldt niet voor de lokale vastgoedmarkt, stelt Dewulf: “Sinds een jaar of twee willen de eigenaars zich houden aan de verkoopprijs die ze voor zichzelf uitgemaakt hebben. De panden blijven dan ook soms langer te koop staan, reken maar op iets meer dan zes maanden. Aan de kust zijn de verkopers zelden gehaast. Als algemene regel verkopen ze om een erfopvolging te regelen of omdat ze er gezien hun leeftijd tegen opzien om nog naar de kust te komen. Sommigen gaan ze ook verhuren, gewoon omdat ze hun verblijfplaats minder vaak betrekken. Dat levert hen hoogstens een rendement van 2 tot 3 procent op. Het dient gezegd dat de huurprijzen al meer dan vijf jaar stagneren, ook al is de crisis op de lokale huurmarkt zogoed als voorbij.” Ook op dat vlak dus geen verrassingen.

PHILIPPE COULÉE EN JO JACOBY

“Aan de kust zijn de verkopers zelden gehaast”

Alex Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content