Geen seks aan boord

Genieten van een film aan boord van een vliegtuig is niet langer uitzonderlijk, de oorspronkelijke versie ervan te zien krijgen wel.

Geen seks, geen nodeloos geweld, geen vliegtuigrampen, geen racisme : die criteria hanteren de meeste luchtvaartmaatschappijen voor de films die ze aan boord vertonen. Ook dirty language wordt vaak niet getolereerd, zeker niet bij Amerikaanse maatschappijen.

“Wij leven dezelfde basisprincipes na, we willen onze passagiers niet choqueren,” zegt Eric Sclep, woordvoerder van Sabena. De regels zijn vooral bedoeld voor de films die op grote projectoren worden vertoond ; minder rigoureus gaat het eraan toe voor prenten die te zien zijn op individuele videoschermen.

Als de films toch passages bevatten met seks, geweld of rampen, wordt er gretig geknipt. De meeste luchtvaartmaatschappijen verwijderden de scène uit Rain Man waarin Dustin Hoffman alle vliegtuigrampen uit de geschiedenis opsomt. En uit de film When Harry met Sally liet British Airways het gesimuleerde orgasme in het restaurant wegknippen. Tot ongenoegen van de passagiers : deze vorm van censuur vonden ze overbodig.

Behalve knippen zijn er ook andere mogelijkheden : sommige filmmaatschappijen passen bepaalde passages aan. Na of tijdens opnames draaien ze “alternatieve” scènes, die alleen in het vliegtuig worden vertoond ; de bioscoopbezoeker krijgt ze nooit te zien. De vliegtuigcrash in Get Shorty wordt voor de vliegtuigreiziger bijvoorbeeld vervangen door een ongeval met een trein. En in de plaats van een vliegtuig zien de passagiers een ramp met een tankboot in Speed.

Een dure grap, maar haalbaar, zo blijkt. De luchtvaartsector is trouwens een zeer belangrijke afnemer voor filmproducenten, want veel maatschappijen huren films gedurende een maand, zoals bijvoorbeeld Sabena.

Toch zijn er uitzonderingen op dit verhaal. Zo vertoonde Virgin, als enige maatschappij ter wereld, de rampenfilm Airplane !. Niemand heeft daar ooit over geklaagd. “Geen enkele wet verbiedt ons zo’n film te vertonen,” zegt Eric Sclep van Sabena, “maar wij zouden het niet doen. Alleen al omdat sommige passagiers bang zijn om te “vliegen”. Hen nog banger maken, is totaal zinloos.”

MARK VRIJENS

Films aan boord Strenge regels voor het grote scherm, minder rigoureuze voor de individuele kijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content