GEEN PLAASTER OP EEN HOUTEN BEEN

Maleisië heeft zwaar te lijden onder de Aziatische crisis. Toch is het filiaal van bouwbedrijf De Neef uit Heist-op-den-Berg, drie maanden na de start, al aan uitbreiding toe.

Het licht op groen zetten voor een investering van 100 miljoen, net toen Maleisië meegesleurd werd in de Aziatische crisis. “Die beslissing kwam dus net op tijd, want je moet investeren in de low cost,” stelt directeur Patrick Percy van de nv De Neef Construction Chemicals. “We werkten al achttien maanden samen met onze partner Hong Leong. Maar omdat we onze producten vanuit België invoerden, beslisten we een eigen filiaal op te zetten.” In een buitenwijk van de hoofdstad Kuala Lumpur kocht De Neef, samen met zijn Maleisische partner Hong Leong, een lap grond van 13 hectare. Hong Leong is een nationale bouwgigant, en investeerde evenredig met De Neef 100 miljoen in het project. In de plant worden mortels en plaasters bereid, voor de beplaastering van gebouwen. “Het materiaal is specifiek gemaakt voor het Zuidoost-Aziatische klimaat, en is bestand tegen de lokale hitte, weerkaatsing van de zon en vochtigheid,” analyseert Patrick Percy de inhoud van de producten.

Specifiek aan de samenwerking met Hong Leong is de invoer vanuit Heist-op-den-Berg van chemische additieven, die de producten hun bijzondere eigenschappen bezorgen. “Vijftien procent van de samenstelling van de producten komt uit ons bedrijf in België. 85% is zand, dat ter plaatse uit een groeve wordt gehaald. We leveren vandaag hoofdzakelijk bepleistering voor privé-woningen. Het gaat om woonprojecten die ondanks de crisis toch worden afgewerkt. Wij leveren bovendien een product, dat beantwoordt aan een primaire behoefte. De Maleisiërs besparen in hoofdzaak op luxeproducten.”

In september werd gestart met de productie, op drie van de 13 hectare grote oppervlakte. Maar amper drie maanden na de start wordt de capaciteit al uitgebreid. “Tachtig procent van de productie is nu nog voor Maleisië bestemd. Maar er is een enorme vraag bij alle bouwbedrijven in Zuidoost-Azië.”

Het Vlaamse familiebedrijf De Neef, in handen van stichter Herman De Neef, weet overigens van wanten in het Verre Oosten. Al vijftien jaar is de firma er actief, met als start een verkoopfiliaal in Singapore. Inmiddels zijn daar Hongkong, Taiwan en Zuid-Korea bijgekomen. Azië is goed voor 450 miljoen van de 2,3 miljard omzet in 1998, door 350 werknemers gemaakt. “Onze omzet in Azië blijft stabiel, ondanks de crisis,” besluit Patrick Percy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content