GEEN ONBEKEND TERREIN

PMV en Capital@rent hebben zich de voorbije jaren kunnen inwerken in mezzaninefinanciering. PMV verschaft sinds 2009 achtergestelde leningen van 0,5 tot 5 miljoen euro. Het heeft vandaag een portefeuille van ongeveer 40 miljoen euro. Voor Capital@rent is mezzaninefinanciering de enige activiteit, voor bedragen van 0,5 tot 3 miljoen euro, en met een portefeuille van 20 miljoen euro.

De twee blijven concurrenten, maar ze hebben afgesproken dat ze dossiers vanaf 2,5 miljoen eerst voorleggen aan hun gezamenlijke fonds Mezzanine Partners 1. Het fonds mikt op een geldpot van 100 miljoen euro. PMV en Capital@rent brengen elk 15 miljoen in. ING houdt 35 miljoen euro klaar, in de vorm van bankfinanciering voor de behandelde dossiers. Van het deel van ING is al 25 miljoen beschikbaar. Nog eens 35 miljoen moet komen van vermogende Vlaamse families. Zeven families hebben 20 miljoen euro toegezegd. Er is nog 25 miljoen euro te gaan. ING belooft daarvan 10 miljoen voor zijn rekening te nemen in de vorm van een bankfinanciering, op voorwaarde dat de families de resterende 15 miljoen op tafel leggen in de vorm van kapitaal.

Net zoals bij risicokapitaal moet het fonds voldoende transacties binnenhalen om verliesdossiers op te vangen en een behoorlijk rendement te halen. Maar de verhoudingen liggen anders. “Een risicokapitaalverschaffer kan met één winnaar heel wat mislukkingen goedmaken”, zegt Emmanuel Damman van PMV. “Een mezzaninefonds daarentegen moet negen op de tien keer goed scoren om één mislukking te compenseren.”

Dat vergt een andere stijl. “Mezzaninefinanciering is veel minder sexy dan private equity”, zegt Joris Claeys van Capital@rent. “Wij zijn niet bezig met wilde groeiplannen. Een gezonde boekhouding komt eerst.”

Voor PMV is de samenwerking met een privéspeler geen zijsprongetje. PMV is al een partner in publiek-private samenwerkingen in infrastructuur en vastgoed. “Wij willen de markt niet verstoren, maar juist ondersteunen”, zegt Damman.

Voor Capital@rent is het fonds de toegangspoort tot het grotere werk. Capital@rent is een dochter van de Cennini Holding, die in handen van de West-Vlaamse familie Claeys is. Wijlen Louis Claeys maakte in 1964 fortuin met de verkoop van zijn landbouwmachinefabriek aan het Amerikaanse Sperry-New Holland. De familie stapte in de mediagroep Roularta en heeft belangen in onder meer de privak Quest for Growth, het softwarebedrijf SDE en het meubelmerk Vincent Sheppard.

In 2006 richtte de familie Capital@rent op, dat zich van meet af aan toelegde op mezzaninefinanciering. “We werden gek verklaard”, zegt Joris Claeys. “We zijn voorzichtig begonnen, met één tot twee transacties per jaar, om het vak te leren. We zijn nog altijd conservatief. Zo werken wij niet met warrants, die een deel van de lening omzetten in aandelen. Wij financieren ook kleinere bedrijven, die een groter risico inhouden. Ze vallen gemakkelijker om.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content