‘Geen olieprijs van 100 dollar meer’

Guy Legrand Freelance journalist

De olieprijs begint vanaf midden volgend jaar te herstellen, verwacht de Amerikaanse energie-expert Pavel Molchanov. Tegen dan zal de markt beseffen dat de beperkte investeringen van de afgelopen jaren het aanbod doen afnemen.

“Wij verwachten een vrij stabiele olieprijs tot midden 2016, daarna gevolgd door een stijging”, stelt Pavel Molchanov. De analist van de Amerikaanse financiëledienstenverlener Raymond James is een expert in alternatieve energie en geïntegreerde oliemaatschappijen, en hij kent de energiesector als geen ander. “De markt zit al een hele tijd in een besparingsmodus. Dat leidt tot minder investeringen en uiteindelijk tot een lagere productie. Als de markt merkt dat het aanbod terugvalt, zullen de koersen opnieuw de hoogte ingaan. Na een geleidelijke stijging verwachten we in 2016 een gemiddelde prijs van 62 dollar per vat, waarna de klim zal doorzetten.”

Is een koers van 60 of zelfs 65 dollar per vat niet te laag voor sommigen?

PAVEL MOLCHANOV. “Die koers zal de sector geen monsterwinsten opleveren, maar het is een aardige verbetering tegenover de huidige situatie. Voor veel producenten is deze prijs meer dan voldoende, aangezien hun kosten de afgelopen twaalf maanden fors zijn gedaald. Mogelijk dalen ze nog. Olievelden die in 2013 nog een prijs van 80 dollar nodig hadden, zijn volgend jaar rendabel vanaf 60 dollar.

“De investeringen van de olie- en gassector dalen dit jaar met een kwart, meer dan in 2008-2009, een gevolg van de besparingen. Spelers met een langetermijnvisie willen niet terug naar een olieprijs van 100 dollar. Dat zou een nieuwe periode van overinvesteringen inluiden. Die leiden dan weer tot een overproductie en een nieuwe daling van de prijzen.”

Saoedi-Arabië weigert zijn productie te verlagen om de prijzen een duwtje in de rug te geven. Wat denkt u daarover?

MOLCHANOV. “Saoedi-Arabië heeft zijn productie dit jaar zelfs nog opgetrokken. Dat wijst op een duidelijke wil om overproductie te creëren en de prijzen te doen zakken. Voor Riyad gaat het niet om een politieke stellingname tegen Iran of Rusland, maar om een economisch offensief om zijn belangen te beschermen. Dat beleid treft ook de producenten van alternatieve energie. Dat past in het kraam van Saoedi-Arabië: een hoge olieprijs is een sterke stimulans voor dat soort bedrijven en voor het onderzoek naar een lager energieverbruik.”

Welke factoren kunnen de stijging of de daling van de productie in de hand werken?

MOLCHANOV. “Een mogelijke productiestijging kan komen van Iran. Het nucleaire akkoord dat in juli is bereikt, voorziet in de mogelijke opheffing van het olie-embargo tegen eind dit jaar of begin 2016. Maar het zou hooguit om 700.000 vaten per dag gaan, tegenover een wereldwijde productie van 93 miljoen vaten. De kans bestaat dat Irak, dat nu meer oppompt, zijn productie volgend jaar terugschroeft door het aanslepen van de oorlog of door het gebrek aan financiële middelen.

“Brazilië produceert zelf de 2 miljoen vaten die het verbruikt. Het land is daardoor weinig gevoelig voor prijsschommelingen. Maar de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras heeft 140 miljard dollar schulden en heeft moeilijkheden zich te financieren. Dat kan de verwachte productiestijging dwarsbomen.”

De olieprijs is gekelderd en de olieaandelen zijn gevolgd. Betekent dat dat ze koopwaardig zijn geworden?

MOLCHANOV. “Op een zeer volatiele markt hechten we veel belang aan een gezonde balans en aan het dividendrendement. Het dividend moet gewaarborgd zijn, maar nu hebben veel bedrijven in de sector hun dividend verlaagd of opgeschort. Als we dachten dat de olieprijs op korte termijn zou stijgen, zouden we uiteraard niet focussen op de dividenden.

“Veel energiegerelateerde aandelen hebben klappen gekregen op de beurs, terwijl ze in feite nauwelijks gevoelig zijn voor de olieprijs. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de exploitanten van pijplijnen en voor de zonne-energiesector. Dat is irrationeel.”

Zonne-energiebedrijven waren lange tijd te duur. Er vonden ook enkele grote faillissementen plaats. Is die sector vandaag een interessante belegging?

MOLCHANOV. “De concurrentiekracht van de sector is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De kostprijs van zonnepanelen is sinds 2008 met 90 procent gedaald. De sector is volwassen geworden en heeft sterk aan belang gewonnen. De wereldwijde geïnstalleerde capaciteit komt dit jaar overeen met die van vijftig kerncentrales. De situatie van zonne-energie is uiteraard comfortabeler als de elektriciteitsprijs hoog is. De vervuilende steenkoolsector is op de terugweg. Die evolutie is zonder twijfel onomkeerbaar.”

Guy Legrand

“Olievelden die in 2013 nog een prijs van 80 dollar nodig hadden, zijn volgend jaar rendabel vanaf 60 dollar”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content