Geen missionarishouding voor de manager

Zoals elke speelgoedfabrikant, moest Nintendo opboksen tegen een markt waarin distributiereuzen de wet dicteren. De videospelproducent trok evenwel zijn stoutste kaarten en leverde minder dan er besteld was. De klanten stroomden toe, maar de winkels geraakten uitverkocht. Omdat de Nintendo-hype aanhield, smeekten de winkeliers om bevoorraad te worden. Door de productie te beperken, had Nintendo de macht van de kopers teruggeschroefd.

Ook Robert Taylor, topman bij Minnetonka, ontpopte zich tot een gokker die zelfs het meest beruchte pokergezicht in Las Vegas lijkbleek zou doen uitslaan. Hij vond de softsoap uit, een vloeibare zeep die gedoseerd werd met een pompje. Op het product kon echter geen patent genomen worden en Taylor besefte dat giganten als Procter & Gamble de markt konden inpalmen. Hij zag in dat het zeeppompje het moeilijkste onderdeel was. Slechts twee toeleveranciers konden het aan. In een alles-of-niets-stap bestelde hij de totale jaarproductie ervan. Het bedrag van de order was groter dan de nettowaarde van Minnetonka. Zo kreeg Taylor een voorsprong van meer dan een jaar op de concurrentie. Ondertussen kon hij merkentrouw opbouwen.

Deze voorbeelden (vooral niet na te bootsen door hartlijders, zemelaars en zenuwpezen) stammen uit Managen van onzekerheid, een bundel met een selectie van beklijvende artikels uit de Harvard Business Review – de Cosmopolitan van de ondernemer die niet alleen opgewonden geraakt van het brave doorsnee handeldrijven. De Harvard is alleen bestemd voor managers die de missionarishouding van het zakendoen willen uitbreiden met avontuurlijker standjes. Uiteraard luidt de vraag of ze zich niet beter abonneren op de real stuff en zo de begeerde first mover advantage veroveren. Zo’n retorische vraag beantwoordt zichzelf, maar dit betekent niet dat een vertaalde bloemlezing alleen voor de muurbloempjes onder de managers bestemd is. De vertaling van een reeks thematisch afgebakende artikels brengt immers ook vergeten of veronachtzaamde strategieën weer in de volgspot. In deze bundel vinden we bijdragen van kleppers als Gary Hamel, Arie de Geus en Kathleen Eisenhardt.

Gary Hamel e.a., Harvard Business Review over het managen van onzekerheid. Thema, 153 blz., 1050 fr.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content