“Geen kwestie van luierende Waal”

Vlaamse ondernemers creëerden de voorbije zes jaar 2400 jobs in Wallonië. Honderden van die jobs gingen evenwel naar Fransen.

Dat bleek de voorbije week tijdens een lunch van de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) met Vlaamse ondernemers. Waarom worden zovele jobs in nieuwe Waalse vestigingen van Vlaamse bedrijven ingevuld door Franse werknemers en niet door Walen? Nochtans ligt de werkloosheidsgraad in Wallonië bijzonder hoog. En betekent dat een rem voor potentiële investeringen in Wallonië? Philippe Suinen, gedelegeerd bestuurder van Awex, antwoordt. Het agentschap zwengelt de Waalse export aan en lokt investeerders naar het zuiden van het land.

PHILIPPE SUINEN (AWEX). “Het heeft niets te maken met de luierende Waal. Het is vaak een kwestie van de gepaste opleiding via Forem, de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding. Nogal wat bedrijven zijn op zoek naar bestuurders van vorkliften. Wel, we zijn nu bezig met gepaste opleidingen.”

De Fransen zijn beter opgeleid?

SUINEN. “Ze zijn ook zeer gemotiveerd. Een Fransman krijgt in België uiteraard hetzelfde loon als zijn Belgische collega’s, maar door het fiscale stelsel houdt hij netto een derde méér over. Het is ook een kwestie van mensen begeleiden. Vooral jonge werklozen worden nu veel intensiever door Forem begeleid.”

Zet een gebrek aan opgeleid personeel geen domper op investeringen?

SUINEN. “We behandelen momenteel 91 dossiers, waarbij Wallonië een van de kandidaten is voor een buitenlandse vestiging. Wallonië bezit op zijn minst vier uitstekende troeven: de geografische ligging, de beschikbaarheid van ruimte (meer dan in Vlaanderen), de snelle behandeling van dossiers én de subsidies, al zijn die niet doorslaggevend. Ook de notionele interest speelt een rol.”

Waarom lokte u Google naar Bergen, terwijl u vooral met ongeschoold personeel kampt?

SUINEN. “Het is een teken van onze aantrekkelijkheid. Wallonië heeft dat dossier op de snelste en beste manier afgehandeld. Diverse landen waren kandidaat voor de vestiging. Samen met Forem zoeken we de juiste werknemers. Google werft aan, in schijven van 120 werknemers. Wellicht komen er drie, vier schijven.”

Hoe voert u promotie in Vlaanderen?

SUINEN. “Dat doen we niet. Vlaanderen is voor Awex geen buitenland. Uiteraard bieden we informatie aan Vlaamse investeerders, maar zij nemen zelf het initiatief daartoe. Het echte buitenland was in 2006 in de eerste plaats de VS. Het land investeerde voor 300 miljoen euro, goed voor 600 jobs. Johnson & Johnson was een belangrijke investeerder.”

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content