GEEN KOUDEFRONT VOOR KOPERS

Zuid-Frankrijk

Het zuiden van Frankrijk telt de meeste tweede verblijfplaatsen. “De regio trekt één op de twee buitenlanders aan”, zegt Alain Requier van Twin Properties. “De Var, de Alpes Maritimes, de Vaucluse en de Lubéron, de Bouches du Rhône met de Baux de Provence en Saint-Rémy zijn de meest gewilde bestemmingen”, meldt Philippe Coessens van The Best For You.

Aan de westkant, tussen Montpellier en de Spaanse grens, zijn de kopers een zeldzaamheid geworden, wat de prijzen naar beneden haalt. Dat is zelfs te merken op een favoriete bestemming als de Azurenkust. “Sinds begin dit jaar is het aantal verkochte tweede verblijven met 30 procent ingestort”, gaat Requier verder. “De panden blijven langer op de markt, maar de prijzen dalen niet spectaculair. Dat sommige eigenaars hun wensen moeten temperen, komt enkel doordat ze te gulzig waren.” Philippe Coessens is het daarmee eens. “Het neemt wat meer tijd in beslag, maar een huis aan het water is nog altijd 15.000 tot 20.000 euro per vierkante meter waard. En ook de villa’s van 500.000 tot 850.000 euro, niet noodzakelijk met zicht op zee, vinden nog kopers. De grotere eigendommen van meer dan 1 miljoen euro hebben het moeilijker.”

De Azurenkust is geen spek voor ieders bek. “Een budget van 200.000 euro volstaat niet”, zegt Requier beslist. “In het verleden verdubbelde de prijs van een pand met zicht op zee om de vijftien jaar. Dat kan nu nog altijd het geval zijn voor een eigendom van 300.000 euro aan de Côte d’Opale, maar het is veel minder vanzelfsprekend voor een villa van 1 miljoen euro aan de Azurenkust. Tegenwoordig moet je die regio beschouwen als een ‘comfortinvestering’, die je veeleer doet voor het genoegen dan voor het rendement.” Coessens vindt dat een koper vooral in de Languedoc een goede zaak kan doen. “Dat is de regio die het meest in waarde toeneemt, en toch nog onder het prijzenniveau zit dat gangbaar is aan de Azurenkust. Je kunt er een villa van 150 vierkante meter bouwen voor 450.000 euro.”

Berggebieden

De Franse berggebieden zitten nog altijd in de lift. De vastgoedmarkt in de grote wintersportcentra biedt behoorlijk weerstand. Sommige regio’s lieten een lichte daling optekenen in 2012, terwijl hun buren omhoogklommen. “De prijzen gaan van 3000 per vierkante meter tot 30.000 euro in Courchevel”, zegt Coessens. Gemiddeld bedraagt de prijs 3000 à 7000 euro per vierkante meter.

Noord-Frankrijk

“Het noorden, van Bray-Dunes vlak bij De Panne tot de Baai van de Somme, is erg populair bij Belgen”, stelt Coessens vast. De populairste plekken zijn onvermijdelijk duurder dan de buren. In Hardelot bijvoorbeeld komt de prijs per vierkante meter al gauw in de buurt van 3500 euro. Maar dat is nog altijd niet te vergelijken met België. “De Côté d’Opale is 30 à 40 procent goedkoper dan de Belgische kust”, zegt Requier. “Over het algemeen dalen de prijzen er niet. Integendeel, ik zie ze nog een vijftiental jaar toenemen, tot ze die van de Belgische kust hebben ingehaald.” In voorname en door Parijzenaars drukbezochte badplaatsen zoals Le Touquet en Deauville — die voor de Belgen misschien iets te ver liggen — daalt het aantal transacties, maar de prijzen zakken er niet. In Deauville kost een vierkante meter nog altijd 4800 euro. Bretagne wordt dan weer betaalbaarder. In de vissersdorpen zijn huisjes te koop voor 150.000 tot 200.000 euro. Langs de kust van de Atlantische Oceaan is de prijsdaling meer uitgesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content