Geen ideale schoonzoon

TYRRELL HATTON "Ik ben warmbloedig. Met een golfclub in de handen kan ik heel explosief zijn." © Getty Images

Er wordt niet altijd in lovende termen over hem gesproken. Achter de schermen wordt zelfs gezegd dat Tyrrell Hatton een van de meest onaangename spelers in het professionele circuit is. Op de green etaleert hij constant zijn slechte humeur, met grove taal en zelfs clubs die in het rond vliegen. “Ik ben warmbloedig”, geeft Hatton zelf toe. “Met een golfclub in de handen kan ik heel explosief zijn.”

Het neemt niet weg dat de 29-jarige Brit een van de beste spelers van het moment is. Dat bewees hij nog maar eens met zijn overwinning in het BMW PGA Championship, op het legendarische parcours van Wentworth, waarmee hij ook zijn intrede deed in de top tien van de wereld.

Tyrrell Hatton werd geboren in Buckinghamshire en groeide op met een alomtegenwoordige vader die maar één ambitie had: een professionele golfer van zijn zoon maken. Inderdaad, zoals Earl Woods deed met zijn zoon Tiger. Ook vandaag nog probeert Jeff Hatton zijn zoon bij te staan met goede raad. Op de website van Tyrrell staat Jeff zelfs vermeld als ‘coach’. “Ik deins er niet voor terug om hem de waarheid te zeggen, en hij luistert als ik spreek”, lacht Jeff.

In 2011 stapte Tyrrell Hatton over naar de professionals, maar het duurde tot 2016 vooraleer hij zijn eerste toernooi in de Europese Tour won: het Links Championship in Schotland. Vanaf toen bleef hij progressie maken, met vijf overwinningen in het Europese circuit en een toernooizege in de PGA Tour, de Arnold Palmer Invitational in maart dit jaar. Hatton speelde ook mee toen de Europeanen in 2018 op de Golf National in Parijs de Ryder Cup wonnen.

In de Engelse golfwereld is Hatton een buitenbeentje. Hij is geen ideale schoonzoon zoals Nick Faldo, Luke Donald en Justin Rose, maar hij heeft ook niet het profiel van de gentleman die zich graag in de sjieke clubhouses laat zien. Hij is het soort kerel die je sneller verwacht in de spionkop van Anfield Road. Hatton is supporter van Liverpool.

Op de fairways is Hatton in goeden doen. Zijn techniek is niet meteen volgens het boekje, want de Brit speelt heel instinctief. In het wereldklassement is hij nu de eerste Brit, en hij is ambitieus: Hatton wil zo snel mogelijk zijn eerste grandslamtoernooi winnen. Waarnemers tippen hem dan ook als een van de outsiders voor de Masters van 12 tot 15 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content