Geen geel gevaar

Phil Mickelson was de beste in Sjanghai, waar de golfsport heel snel groeit.

Het WGC-HSBC Champions-toernooi kreeg het voorbije weekend in Sjanghai een schitterend deelnemersveld samen, op het terrein van de Sheshan International Golf Club. Zo was Tiger Woods van de partij, voor wat zijn derde deelname aan het toernooi was (hij was er al twee keer tweede geworden). Alles bij elkaar waren er zeven spelers uit de top tien van de wereld, en 21 uit de top dertig, onder wie de winnaar van een jaar geleden, de Spanjaard Sergio Garcia. Maar de winst ging deze keer naar de Amerikaan Phil Mickelson, die het haalde met zeventien slagen onder de par, voor de Zuid-Afrikaan Ernie Els, die een slag minder goed deed. Woods werd pas zesde op min twaalf, en Garcia dertiende. De Koreaan Yang, de eerste Aziatische speler die ooit een major won (het USPGA Championship 2009 in Hazeltine) was thuisspeler van dienst, en werd… 33ste.

Mickelson, die zondag aan de laatste wedstrijddag begon met twee slagen voorsprong op Woods en hun landgenoot Nick Watney, won twee jaar geleden al op Sheshan na een play-off tegen de Engelsen Ross Fisher en Lee Westwood. Vorig jaar werd Big Phil pas achtste in Sjanghai. “Na de British Open vind ik dit het grootste toernooi buiten de States”, zei hij na afloop. “Hier zie je bijna altijd de besten van de wereld aan het werk, en het terrein is fantastisch. Heel moeilijk, want je moet heel precies spelen.” Voor mij is het hier allemaal begonnen”, zegt Yang. “Ik won hier in 2007 en besefte die dag dat ik iedereen aankon.”

In de marge van het toernooi maakte Tiger Woods wat publiciteit voor de golfsport op de Olympische Spelen, toen hij onderstreepte dat China vroeg of laat een grote golfnatie kon worden. “Kijk maar eens naar de resultaten die een klein land als Zweden kan neerzetten, omdat ze daar een heel duidelijk en doeltreffend sportief beleid hebben. China bewees al dat het andere sporten kan steunen. Met de talrijke golfers en de banen die hier aangelegd zijn, is het volgens mij alleen een kwestie van tijd.”

Dat golf een olympische sport wordt, heeft ook gevolgen voor het dopingbeleid. In de States, een land dat zich traditiegetrouw verzet tegen allerlei beperkingen en lang gekant was tegen dopingcontroles in alle sporten, is op dit terrein een belangrijke stap gedaan: de niet zo bekende Doug Barron is geschorst voor een jaar. Het World Anti Doping Agency (WADA ), dat niet wilde zeggen om welk product het ging, toonde zich tevreden omdat de Amerikaanse golfsport nu “bijna helemaal onze reglementen respecteert”. En die luidt: een jaar schorsing voor een eerste inbreuk, vijf jaar voor de tweede en levenslang voor de derde.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content