Geen crisisgevoel in Gent

Terwijl in andere kantoorsteden de leegstand soms alarmerende proporties aanneemt, kampt de Gentse kantoormarkt met een tekort aan kantoorruimte. Enkele grootschalige ontwikkelingen moeten daarin verandering brengen.

Het lijkt wel of het jaarrapport van de Gentse kantoormarkt gestoffeerd is met cijfers uit andere en betere tijden. De leegstand daalde tot een historisch lage 4,2 procent (56.000 vierkante meter). En de take up (kantooropname) van 42.900 vierkante meter ligt beduidend boven het jaarlijkse Gentse gemiddelde van 35.000 vierkante meter. “Gezien de economische context, heeft de Gentse kantoormarkt inderdaad een goed jaar achter de rug”, glundert schepen van Economie Mathias De Clercq (Open Vld).

Dat de belangrijkste transactie (9250 vierkante meter) van de stad Gent zelf komt, een deel van de stadsdiensten is verhuisd naar de gerenoveerde Belgacom-toren, nuanceert enigszins het positieve plaatje. Maar toch: in Gent klagen de makelaars niet over een overaanbod, wel over een tekort aan kantoorruimte. Andere, naar Gentse normen, belangrijke transacties komen van Quadrat-Agfa Health Care (3400 vierkante meter) en waterbedrijf TMVW in het Schelde I-gebouw van Alides (Group Maes). Half december bevestigde KBC ook dat het zijn sterk verspreide administratieve en ondersteunende diensten in de regio Gent in 2012 zal samenbrengen in de zogenaamde MG-toren (124 m hoog; 21.000 vierkante meter) een project van Stasimo/Groep De Paepe in het projectgebied The Loop op de site van Flanders Expo.

Concurrent voor Brussel

Net zoals Antwerpen wil ook Gent zich meer profileren als kantoorstad. Mathias De Clercq: “De eerste ambitie is voort te groeien als regionale kantoorstad, voor Oost-Vlaanderen maar ook voor West-Vlaanderen. Daarnaast willen we ook Europese hoofdkantoren naar hier halen. Brussel is vlakbij, de huurprijzen zijn hier een flink stuk lager en we hebben geen last van structurele files.”

Het stadsbestuur zet in op een beleid dat het kantooraanbod uitbreidt en moderniseert. “Want een leegstand van minder dan 6 procent is eigenlijk te weinig voor een goede marktwerking”, weet schepen De Clercq. “We hebben daarom een ruimtelijk kader voor nieuwe ontwikkelingen gecreëerd dat rekening houdt met de draagkracht van de verschillende buurten en de bereikbaarheid.” Voor nieuwe gebouwen van meer dan 15.000 vierkante meter voorziet het stadsbestuur twee locaties: Flanders Expo en de omgeving van het Sint-Pietersstation. Beide zijn heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Middelgrote ontwikkelingen, tussen 2500 en 15.000 vierkante meter, krijgen een plek op de stadsring en op de belangrijkste invalswegen. Kleine kantoorgebruikers kunnen in het stadscentrum terecht.

In 2010 worden al enkele kleinere gebouwen opgeleverd zoals Voorhaven (loods 22, 3500 vierkante meter), ACEC (4000 vierkante meter), Weverij De Hemptinne (5500 vierkante meter) en een eerste gebouw (5000 vierkante meter) op The Loop. Tegen eind 2011 wordt dan het eerste grote kantoorgebouw op The Loop, de MG-toren voor KBC, opgeleverd. Met onder meer 150.000 vierkante meter kantoorruimte op The Loop en 80.000 vierkante meter rond het Sint-Pietersstation zit er in totaal ongeveer 275.000 vierkante meter in de pijplijn. Is dat niet van het goede te veel? “Dat is een streefgetal voor de middellange termijn, ongeveer vijftien jaar, en dan is dat zeker niet overdreven”, vindt Mathias De Clercq. “De voorbije tien jaar is er ongeveer 250.000 vierkante meter op de markt gekomen en die is vlot ingevuld. Dat moet opnieuw lukken want Gent heeft veel troeven als kantoorstad: een centrale ligging in Vlaanderen, goed bereikbaar, de Gentse haven en vooral de aanwezigheid van veel grijze massa. Gent is de belangrijkste onderwijsstad van het land.”

Door Laurenz Verledens

In totaal zit er in Gent 275.000 vierkante meter kantoorruimte in de pijplijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content