‘Geen correctie in zicht’

Hoewel aandelen vrij duur zijn geworden, blijven de vooruitzichten voor de beurzen rooskleurig. De centrale banken zijn niet van plan het feestje te bederven.

Wat al jaren wordt voorspeld, is de voorbije weken eindelijk bewaarheid: de euro verliest terrein tegenover de Amerikaanse dollar. Voor Piet Lammens, marktstrateeg bij KBC, is het een van de opvallendste trends van het voorbije kwartaal. “De Amerikaanse centrale bank heeft zijn ultrasoepele monetaire beleid on hold gezet. Tegelijk is duidelijk geworden dat in de eurozone een veel soepeler beleid op komst is”, aldus Lammens. Eerst heeft Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de rente verlaagd tot 0,05 procent, daarna werd gesproken over nieuwe goedkope kredieten aan de banken, en nu is de ECB van plan obligaties in te kopen.

Volgens Lammens is dat ook in het laatste kwartaal van dit jaar goed nieuws voor aandelen. “Aandelen zijn vandaag relatief duur, maar dat is nog altijd geen reden voor een forse neerwaartse correctie. De Federal Reserve is niet van plan de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten in te perken. In Japan en Europa blijven de centrale banken vers geld pompen in het financiële systeem.”

Niet bang voor zeepbellen

Naarmate de westerse centrale banken hun lakse beleid voortzetten of nog opvoeren, klinkt het protest almaar luider dat er zeepbellen in de financiële markten worden geblazen. Voorlopig is Lammens daar niet bang voor. “Na vijf jaar stijgende beurzen is het niet meer het moment om in aandelen te stappen, maar voor wie al aandelen heeft, is het ook niet het moment om eruit te stappen. De algemene omgeving voor aandelen blijft positief”, vindt Lammens. In de Verenigde Staten liggen bijvoorbeeld maar weinigen wakker van een rentestijging. Hoewel de Federal Reserve aangeeft dat de rente sneller zou stijgen dan verwacht, blijven de markten onverstoord naar boven klimmen.

Obligaties, cash en vastgoed

Volgens Lammens is het ook geen goed idee nog vers geld te stoppen in obligaties. “Zowel overheids- als bedrijfsobligaties zijn duur en bieden niet voldoende rendement. Dat geldt zeker voor papier van groeilanden en highyieldobligaties (met een lage kredietkwaliteit, nvdr ).” Het dividendrendement op aandelen is in de meeste gevallen hoger dan het rendement op obligaties.

Naast aandelen houden Lammens en zijn collega’s een belangrijk deel van hun portefeuilles aan in cash. Ook vastgoed — in het bijzonder serviceflats en residentieel vastgoed — draagt hun voorkeur weg.

Zweedse en Noorse kroon

Lammens raadt aan de Amerikaanse dollar nog niet te verkopen. De klim tegenover de euro is volgens hem nog niet voorbij. De stijgende dollar zal Europese beleggers met Amerikaanse aandelen nog extra rendement geven in euro, boven op de stijging van de aandelenkoersen.

Als diversificatie staan de Zweedse en Noorse kroon bovenaan op zijn lijstje. “De Zweedse kroon is eigenlijk te goedkoop, gezien de betere economische prestatie van het land tegenover de eurolanden”, argumenteert Lammens. “Het probleem is dat er maar weinig obligaties in Zweedse kroon op de markt beschikbaar zijn, en bovendien bieden ze weinig couponrendement.” Eventueel kunnen beleggers via hun bank of hun beursmakelaar Zweedse kronen op een cashrekening aanhouden. Die brengen weinig of geen rente op, maar hetzelfde geldt voor spaarrekeningen in euro. Zo kunnen beleggers toch inspelen op een remonte van de Zweedse kroon tegenover de euro.

Populaire beleggersmunten zoals de Australische of de Nieuw-Zeelandse dollar vindt Lammens nog te duur, ondanks hun recente daling tegenover de Amerikaanse dollar. Er heerst veel onzekerheid over die munten. Zo is de Australische grondstoffeneconomie sterk afhankelijk van China, dat al geruime tijd afkoelingsverschijnselen vertoont. Obligaties in Nieuw-Zeelandse dollar bieden een relatief hoog couponrendement, maar volgens Lammens is die munt nog te overgewaardeerd om er nu al in te stappen. Hij verkiest dan ook de Scandinavische munten als diversificatie voor de euro en de Amerikaanse dollar.

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content