Geen coronadip

Brussel In alle gemeenten zijn de vraagprijzen voor appartementen gestegen. © FOTOGRAFIE DEBBY TERMONIA

De coronacrisis leidt niet tot een tempering van de vraagprijzen op de Brusselse appartementenmarkt. In sommige gemeenten is er zelfs een hausse.

In alle Brusselse gemeenten zijn de vraagprijzen van bestaande appartementen gestegen. Dat blijkt uit de vastgoedbarometer van het studiebureau de Crombrugghe & Partners. Brussel Stad kende de grootste prijsopstoot. De referentieprijs voor een appartement van 80 vierkante meter bedraagt er 330.850 euro, 17 procent meer dan een half jaar geleden. Brussel Stad klimt daardoor ook naar de tweede plaats in de ranking van duurste Brusselse gemeenten. De eerste plaats is nog altijd voor Elsene, waar de referentieprijs na een stijging van 9,6 procent nu op 355.675 euro ligt. Sint-Pieters-Woluwe vervolledigt het podium met een referentieprijs van 318.250 euro na een stijging van 14,5 procent.

Brussel Ook op de huurmarkt stijgen de prijzen.
Brussel Ook op de huurmarkt stijgen de prijzen.© FOTOGRAFIE DEBBY TERMONIA

De goedkoopste gemeenten liggen ook nog altijd hoofdzakelijk in de noord- en de oostrand van het gewest. Sint-Jans-Molenbeek behoudt, ondanks een nieuwe prijsstijging van 6,2 procent tot een referentieprijs van 184.725 euro, de titel van goedkoopste Brusselse gemeente.

In Brussel (603), Ukkel (431) en Elsene (413) staan het grootste aantal appartementen te koop.

Elsene is duurste en grootste huurmarkt

Ook op de huurmarkt toont de analyse van de Crombrugghe een algemene stijging van de vraagprijzen. De gemeente Anderlecht is de uitschieter. De referentiehuurprijs knalde er liefst 27 procent hoger tot 1095 euro per maand. Elsene (+4,4%, 1340 euro/maand) bezet ook op de huurmarkt de eerste plek in de ranking van de duurste gemeenten. Laken (+15,4%, 875 euro/maand) is de goedkoopste gemeente.

De huurappartementen zijn in alle gemeenten een flink stuk kleiner dan de appartementen die op de koopmarkt worden aangeboden. In Vorst is het verschil het grootst: een koopappartement meet er gemiddeld 136 vierkante meter, een huurappartement slechts 91 vierkante meter. Met 1886 panden is Elsene de grootste huurmarkt van het Brussels gewest. In de meeste Brusselse gemeenten schommelt het huurrendement rond 4 procent. Aan de uitersten van de rendementsvork treffen we Sint-Pieters-Woluwe (3,35%) en Anderlecht (5,35%).

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immoweb.be. de Crombrugghe & Partners past op deze ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen (verkoop) en huurprijzen te komen. Het (theoretische) huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

5,35 procent

bedraagt het huurrendement in Anderlecht.

Geen coronadip
Geen coronadip

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content