Geen car wash

Car Cleaning Service was auto’s ter plaatse. Een rendabele dienst voor garages.

C ar Cleaning Service ( CCS) wast auto’s. En toch is het geen car wash, in zekere zin zelfs integendeel. Een car wash, daar breng je je auto naartoe. “Als je als onderneming uitrekent hoeveel dat kost, schrik je wel even,” zegt Mario Dejonckheere, zaakvoerder van CCS. “Daarom brengen wij de car wash naar de auto.”

Het oorspronkelijke idee is van Mario Dejonckheere zelf. Als voormalig bouwvakker vond hij na een arbeidsongeval drie jaar lang geen job. Tot de car wash-idee bij hem rijpte. Hij prospecteerde bij KMO’s met het voorstel er ter plaatse de wagens te wassen. Omdat zijn zaak erg snel groeide, vroeg hij advies aan Kanaal 127. Hij wilde zijn activiteit in een geschikte bedrijfsvorm gieten en medewerkers aanwerven. Zo werd Dejonckheere amper zeven maanden na de start van zijn one man-bedrijvigheid, zaakvoerder van Car Cleaning Service.

Mario Dejonckheere is zelf de grootste aandeelhouder. Er is een tijdelijke minderheidsparticipatie door Hefboom, een financieringsmaatschappij in solidaire economie. CCS zal dit jaar afsluiten met een omzet van vijf miljoen frank gerealiseerd met vijf medewerkers. De winst wordt geïnvesteerd in expansie.

“Kanaal 127 stelde na een marktstudie voor op andere klanten te mikken,” vervolgt Dejonckheere. “In plaats van KMO’s zijn het nu vooral garages die CCS nieuw te leveren wagens laten poetsen. Want bij garages zijn wij – gezien de infrastructuur ter plekke – niet afhankelijk van het weer.” Meestal werkt CCS met jaarcontracten. De garages Mercedes en Porsche in de buurt zijn trouwe klanten, net zoals de plaatselijke Belgacom-buitendienst en de MUG-anbulances.

De activiteit van CCS kadert perfect in het concept van Kanaal 127: low tech maar arbeidsintensieve bedrijfjes opstarten. Met als doel laaggeschoolden zelfontplooiing en een normaal inkomen bieden in een duurzame werkomgeving.

CCS stelt negen mensen tewerk: vijf ervan zijn nu al operationeel en vier anderen worden dat vanaf 2000. Allen hebben ze – net zoals de baas – een CAO 26-erkenning. Dat betekent dat het Vlaams Fonds aan de werkgever het rendementsverlies vergoedt, bijvoorbeeld als gevolg van een handicap bij de werknemer. “De opleiding van nieuwe krachten duurt zo’n 3 maanden,” zegt Mario Dejonckheere. “Het gaat vooral om de nauwgezette toepassing van het wasproces. Die kan variëren van ‘oppervlakkig’ tot dieptereiniging en interieurvernieuwing.”

CCS wil snel de lokale markt afdekken. Zo komt er binnenkort een filiaal in Oostende. En er volgt een uitbreiding van de diensten: ook de in de garage herstelde wagens wassen of auto’s die via autoverhuurbedrijven voortdurend van bestuurder wisselen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content