GEEL. MINI-TELENET VLAANDEREN

In het Kempense provinciestadje Geel wordt flink met de kabel geëxperimenteerd. “Om klaar te staan wanneer Telenet Vlaanderen er komt, ” zegt Electrabel.

In Geel beschikt de burgemeester over zijn eigen mini-Telenet Vlaanderen. Hij telefoneert er noblesse oblige via de tv-kabel. “Tussen het stadhuis en het stedelijk magazijn is zestien kilometer coaxkabel tweewegvrij gemaakt, ” vertelt François Reyntiens, projektleider. “Zelfs de interkonnektie met het netwerk van Belgacom verliep, bij wijze van test, feilloos. Op dit ogenblik zijn er vier telefoontoestellen op de coaxkabel aangesloten. Straks, na uitbreiding tot de andere gemeentelijke diensten, zullen dat er twintig zijn. “

Het lokale experiment met kodenaam Toekan werd uitgevoerd door Electrabel Distributie Noord, in opdracht van de kabelintercommunale Iveka (dat in de regio Turnhout, Geel en Herentals zo’n 120.000 kabelabonnees telt). De kabelmaatschappij investeerde een slordige 10 miljoen frank in onderzoek, ontwikkeling en uitvoering van het projekt. Het (naburige) telekombedrijf Siemens-Atea leverde de nodige telefonie-know-how en de Amerikaanse fabrikant Scientific Atlanta verstrekte kabelapparatuur.

“Als het échte Telenet Vlaanderen straks van start gaat, kunnen we met kennis van zaken meepraten, ” zegt François Reyntiens zelfzeker. Zijn baas, Norbert De Muynck die voor Electrabel de gemengde kabelintercommunales supervizeert volgt het proefprojekt in ieder geval met argusogen. Electrabel is, zoals bekend, kandidaat om in de Telenet-holding te participeren.

Inwoners uit de omgeving van Geel kijken nauwelijks nog op van de mogelijkheden die de radio- en tv-kabel er biedt. In het naburige Turnhout bijvoorbeeld loopt een projekt met de VDAB, waarbij partikulieren of bedrijven hun pc aan de kabel koppelen en zo kursussen op afstand meevolgen (het experiment TeleVorming).

En in Geel zelf kunnen bejaarden nu al sinds enkele maanden per kabel verwittigd worden door de brandweer in geval van nood. “Een vorm van selektieve alarmering, ” legt François Reyntiens uit. “Pakweg 98 % van de gezinnen beschikt in Vlaanderen over een kabelaansluiting. Je hoeft zelfs geen tv-kijker te zijn om door de brandweer gealarmeerd te worden : de alarmering gebeurt via een geluidssignaal. Zo kunnen de hulpdiensten in geval van nood gemakkelijk één straat, één gehucht, een wijk of een hele gemeente samen waarschuwen. “

FRANÇOIS REYNTIENS (ELECTRABEL) “Straks kunnen we met kennis van zaken meepraten. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content