Geef dieven geen kans

Wordt uw auto gestolen terwijl u op doorreis bent naar Spanje? Geen nood. Een telefoontje naar Eurowatch kan wonderen doen.

In Europa worden jaarlijks 200.000 misdrijven gepleegd tegen voertuigen of vrachten. De grensoverschrijdende misdaad stijgt elk jaar met 5 %. In mei vorig jaar richtten enkele beveiligingsbedrijven, verzekeringsmaatschappijen en transportverenigingen Eurowatch op. Het pan-Europese netwerk staat via nationale kantoren rechtstreeks in contact met de lokale politie.

Op dit ogenblik is Eurowatch actief in negen landen. Behalve in België, Nederland, Noorwegen, Luxemburg, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje zal Eurowatch zich in de loop van dit jaar eveneens in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie vestigen.

“Het is de bedoeling om bestolen chauffeurs vlot in contact te brengen met lokale politiediensten,” zegt Henk Lievens, zaakvoerder van Eurowatch België en Luxemburg. “Dieven slaan immers vaak munt uit de gebrekkige communicatie tussen buitenlandse slachtoffers en de plaatselijke politie. Er gaat veel tijd verloren als je een verklaring moet afleggen in het politiebureau, meestal in een taal die je niet zo goed kent. Door dat tijdverlies is de vogel al lang gevlogen.”

Wanneer een wagen van een Belgische chauffeur in een ander land wordt gestolen, neemt hij contact op met Eurowatch in Brussel. De medewerkers van Eurowatch noteren alle info in verband met de diefstal en sturen die door naar het Eurowatch-kantoor in het land waar de diefstal is gepleegd. Dat kantoor verwittigt dan meteen de lokale politie en geeft het volledige signalement van het gestolen voertuig door.

Eurowatch kreeg inmiddels te maken met dertig incidenten die allemaal een goed einde kenden. “Alle gestolen auto’s werden teruggevonden en de verschillende vrachten, in totaal goed voor een waarde van 3 miljoen euro, werden volledig gerecupereerd. Vijfenveertig mensen werden gearresteerd.”

Eurowatch telt na ruim een jaar 10.000 leden. Momenteel bestaat de meerderheid van de leden uit toeristen, maar het aandeel van de transporteurs zal in de nabije toekomst toenemen. “Steeds meer verzekeringsmaatschappijen tonen belangstelling voor onze activiteiten,” zegt Henk Lievens. Een jaarabonnement voor een vrachtwagen kost 250 euro, terwijl de eigenaar van een personenwagen 75 euro betaalt. Melanie De Vrieze

Lieven Desmet n

Dankzij Eurowatch werden

al 45 dieven gearresteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content