Gedwongen het bedrijf te verkopen

Vincent Roland beleeft woelige tijden. Hij moest Banksys in de etalage zetten, omdat de Europese Commissie nieuwe regels vastlegde voor elektronische betalingen.

Vincent Roland (46) volgde op 11 augustus vorig jaar Dirk Syx op als directievoorzitter van Banksys. Maar dat was geen cadeau. Syx vertrok in omfloerste omstandigheden en ook vandaag wordt nog altijd geheimzinnig gedaan over zijn vertrek. Waarschijnlijk klikte het niet meer zo goed tussen Syx en de Belgische banken, de aandeelhouders van Banksys. Strategische meningsverschillen, zeg maar.

Feit is dat Banksys, dat het elektronische betaalverkeer regelt in ons land, voor grote veranderingen staat. De Europese Commissie legt de betaalindustrie nieuwe regels op en die schudden de sector flink door elkaar. Kort gezegd moet je tegen 2010 even goedkoop en snel met een bankkaart kunnen betalen in het buitenland als in eigen land. En met je bankkaart moet je ook overal in Europa terecht kunnen. In België is Bancontact/ MisterCash de meeste populaire bankkaart. Banksys, de eigenaar van Bancontact/MisterCash, keek een tijdje uit naar Europese groeimogelijkheden voor de betaalkaart, maar uiteindelijk besliste topman Roland gewoon een punt achter Bancontact/MisterCash te zetten. De Europese betaalkaart Maestro zal Bancontact/MisterCash vervangen.

Roland: “Bancontact/MisterCash is een uitstekende Belgische uitvinding en het is jammer dat die nu moet verdwijnen. Maar we moeten de stekker er uittrekken, want we moeten vooruit. Laat het een troost zijn dat België met de overstap op Maestro een pionier is in Europa. Voor de zoveelste keer in de betaalindustrie. Daar mogen we fier op zijn.”

Banksys is overigens meer dan Bancontact/MisterCash. Het bedrijf (ongeveer duizend werknemers) maakt ook betaalterminals en staat in voor alle verkeer van elektronische betalingen in ons land. Ook die activiteiten staan op de wip. De banken hebben te kennen gegeven dat ze hun deelname in Banksys liever kwijt zijn. Een overname van Banksys door de Franse IT-groep Atos Origin lijkt meer dan waarschijnlijk. Bij het ter perse gaan van dit artikel was Roland hierover volop aan het onderhandelen. “Het zijn de aandeelhouders, dus de banken, die beslissen welke wending ze nu geven aan Banksys, maar ik speel hier wel een belangrijke adviesrol.”

Roland startte zijn carrière bij Banksys in 1999 als commercieel directeur. Hij verving toen Armand Linkens, die naar Proton World overstapte. Roland was vóór zijn Banksystijdperk enkele jaren aan de slag bij Alcatel. Hij staat vooral bekend als ‘de ingenieur’ van Banksys. Lees: de man achter de betaalterminals. “Logisch,” vind hij zelf, “want ik ben burgerlijk ingenieur en heb me ook jaren beziggehouden met productontwikkeling en technologie.”

Roland is geboren in Anderlecht, maar woont nu in Kraainem. “Het is dicht bij Brussel, maar toch in het groen. Daar voel ik me thuis,” zegt hij. De topman heeft drie kinderen op tienerleeftijd. “Veel van mijn vrije tijd gaat naar chauffeur spelen voor de kinderen. En daarnaast de documenten doornemen die Banksys me te lezen geeft. Rest er nog wat, dan kook ik wel eens. Of ik ga fietsen.”

SaS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content