GEBUNDELD STAAL

De Limburgse holding Construhold controleert, behalve de staalbouwers Timmers uit Houthalen en Epesta uit het Duitse Blankenburg, nu ook collega FAL uit Overpelt. Een sterkere Limburgse thuisbasis ondersteunt een betere internationale spreiding.

Onmiddellijk na het interview vertrekt Jef Timmers naar Epesta, de Oost-Duitse staalbouwer die zes jaar geleden door Construhold, het moederbedrijf van nv Timmers uit Houthalen, werd overgenomen. Een probleem voor de fotograaf, want Denis Timmers – de beide broers Timmers zijn gedelegeerd bestuurder – wil liever niet alleen op de foto. Na wat gepuzzel met agenda’s komt het toch in orde, maar het tekent de sfeer in dit 100% Limburgs familiebedrijf dat de voorbije jaren een stevige internationale doorbraak realiseerde. Ook de overname, begin deze maand, van collega-staalbouwer FAL uit Overpelt past in deze strategie.

Liever dan te wachten op een heropleving van de Oost-Duitse industrie – staalbouw is er een specialiteit – koos Timmers ervoor zelf op die markt actief te worden. Vanuit de familiale holding Construhold werd een participatie genomen in Epesta uit Blankenburg, in Sachsen-Anhalt.

“De eerste aanzet was moeilijk, maar vanaf 1995 zijn de zaken vrij vlot beginnen lopen,” zegt Jef Timmers. “Vorig jaar hebben wij een omzet gedraaid van 250 miljoen frank en het personeelsbestand is sedert de overname meer dan verdubbeld tot vijftig man. Opmerkelijk is wel dat er tussen Limburg en Blankenburg amper nog verschillen zijn in loonkosten en rendement per arbeider.”

Epesta werkt voornamelijk voor de Duitse markt. In eigen land staat Timmers vooral bekend voor industriële staalconstructies en voor de bouw van loop- en portaalkranen (waarin het bedrijf marktleider is), wat respectievelijk staat voor 60% en 40% van de intussen 700 miljoen frank wegende omzet. Voor het hijswerk steunt Timmers voor 95% op de Belgische thuismarkt, voor staalbouw is dat 80%. West-Duitsland vult de rest van het orderboekje.

“Sinds 1 september vorig jaar hebben wij ook een afdeling kranenbouw in Epesta,” aldus Timmers. “Onze Oost-Duitse zuster staat nu commercieel sterk genoeg om zelf kranen aan de man te brengen. De productie blijft in Houthalen. Verkoop, montage en onderhoud gebeuren vanuit Blankenburg. In het Oosten van Duitsland zijn de vroegere zware kranenbouwers immers zo goed als verdwenen, wat ons heel wat mogelijkheden biedt.”

Begin deze maand kon Construhold de nv FAL in de holding opnemen, één van de bedrijven van de familie Lauwers uit Achel en een specialist inzake staalconstructies. “Een kans die wij niet konden laten voorbijgaan,” zegt Jef Timmers. De drie staalbouwers – FAL draait net als Timmers 700 miljoen frank omzet – zijn nu samen goed voor 1,65 miljard frank omzet en tellen 300 werknemers.

“Dankzij FAL krijgen wij meer synergie én een betere spreiding van onze thuismarkt. De omzet van FAL werd immers steeds voor één derde gerealiseerd in België, Nederland en Duitsland,” gaat Timmers voort. “Tegelijk volgen wij de concentratiebeweging die ook al in Nederland en Duitsland van start is gegaan. Onze positie binnen de euregio is nu duidelijk, op Europees vlak zijn wij voorlopig nog een kleine speler. Maar wij hebben nog ambitie en staan open voor andere acquisities.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content