GEBRAND OP KOFFIE

De artisanale branderij Rom uit Boortmeerbeek garandeert dat de koffie in het Belgische Paviljoen echt vers is.

De koffie van de nv Rom uit Boortmeerbeek is echt vers. Want sinds de start in 1959 wil zaakvoerder Maria Rom controle over het product. “Al die jaren heb ik alleen aan horeca en bedrijven geleverd. Ik zal nooit koffie aan de grootdistributie verkopen. Mijn koffie is dagelijks vers, en via de grootdistributie kan je geen controle behouden over je product.”

Die decennialange zorg voor kwaliteit, én stipte leveringstermijnen, legden Maria Rom geen windeieren. De vandaag 65-jarige zaakvoerder denkt overigens nog lang niet aan stoppen. Vorig jaar werd liefst 53 miljoen frank geïnvesteerd in een gloednieuw bedrijfspand in de ambachtelijke bedrijfszone aan de Industrieweg in Boortmeerbeek. Voordien huisde het bedrijf in Oud-Heverlee. Maar de constante groei, in een woonzone, maakte een verhuis noodzakelijk. Naar een drie keer groter bedrijfspand.

In Oud-Heverlee blijft vandaag een winkel. De trouwe klanten weten de artisanaal gebrande koffie te smaken. Door de langere productietijd zou een beter aroma worden verkregen. Bovendien worden de producten niet vacuüm getrokken, wat opnieuw het aroma moet verhogen. “De koffie is wel luchtdicht, maar niet luchtledig. Want de houdbaarheid is weliswaar zes maanden, maar de koffie blijft nergens zo lang liggen,” registreert Maria Rom.

Driekwart van de omzet gaat naar de horeca, vijf procent naar de detailhandel, een vijfde naar bedrijven. Wekelijks worden 4000 klanten bezocht, voornamelijk in Groot-Leuven, Brussel en Antwerpen. Vooral de omzet in de bedrijven neemt toe, door het stijgend aantal industrieterreinen. Rom levert trouwens ook een hele reeks “nevenproducten”: van koekjes, over melk en snacks, via koffiezetapparaten, tot toogmateriaal.

Op de klantenlijst staan onder meer Kinepolis, Telindus, of de Zoo van Antwerpen. Ook de ambtenaren van ‘t Stad worden met de koffie van Rom wakker gehouden. De jongste, lucratieve, order is de levering van verse koffie in het Belgische Paviljoen van de Expo in Lissabon.

Bij Rom werken 38 mensen, die vorig jaar 100 miljoen frank omzet haalden. Maria Rom is eigenaar van drie dochterbedrijven: de nv Coffee Service and Technics staat in voor het technisch onderhoud en heeft permanent vijf mensen in dienst. De nv Rom is de artisanale branderij. De derde dochter is de nv Van Rickstal-Jerotka, een branderij in Antwerpen die in 1993 door Rom werd opgekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content