GEBOUW IN BOUWPAKKET

Met een handvol standaardelementen bouwt Self Steel Construct uit het Waalse Seilles in een handomdraai de gewenste bedrijfsruimte. Meer zelfs, u kan het ook helemaal zelf doen…

De Etablissements Hermanne uit Seilles drijft al sinds de jaren ’60 handel in metalen, maar aan het einde van de jaren ’80 lanceerde het zich in een nieuwe activiteit: de productie van driedimensionale buisvormige constructies. Tien jaar later heeft de sa Self Steel Construct, een bedrijf dat zelfstandig staat van de Ets. Hermanne, een tiental mensen in dienst en realiseert een jaaromzet van 28,5 miljoen frank (cijfers 1997).

“Aanvankelijk kwam deze activiteit neer op een verwerking van staal dat door Ets. Hermanne werd verdeeld, om er een meerwaarde aan te geven,” legt gedelegeerd bestuurder Thierry Hermanne uit. “We hebben in Italië een modulair constructiesysteem gevonden. In samenwerking met de UCL hebben we een staalstructuur ontwikkeld, bestaande uit voorverwerkte, driedimensionale, buisvormige modules die aan de geldende normen beantwoorden.” Het systeem bestaat uit standaard, geprefabriceerde onderdelen die snel kunnen kunnen worden geleverd en al even snel tot een bedrijfshal in elkaar gestoken. Sinds 1989 werd al zo’n 54.000 m2 constructies gemonteerd door Self Steel Construct of zijn klanten (30% van de constructies). De klanten zijn vooral bedrijven, maar ook manèges.

“Met ons systeem kunnen we aan elk type van activiteit tegemoetkomen,” vervolgt Thierry Hermanne. “We leveren een structuur die lijkt op een skelet. Inzake bekleding kan de klant kiezen uit een hele reeks verschillende materialen, zoals een metalen bekleding, structuurbeton, hout, pvc-zeil.

Sinds een drietal jaar stagneert de omzet van Self Steel Construct. “We hebben de markt nog niet kunnen verzadigen, maar bij onze activiteit neemt het verkrijgen van een bouwtoelating meer tijd en energie in beslag dan de bouw van de hal zelf,” aldus Thierry Hermanne. “In zoverre dat we vandaag meer en meer sleutel-op-de-deurgebouwen plaatsen waar de koper onmiddellijk kan intrekken zonder dat hij zich iets moet aantrekken van formaliteiten of tussenpersonen.”

Behalve die meer actieve aanpak, heeft Self Steel Construct ook besloten om zich te richten op nieuwe toepassingen voor zijn systeem. Thierry Hermanne: “Ten eerste denken we aan de ontwikkeling van buisstructuren in aluminium voor allerlei toepassingen (onder meer tentoonstellingsstands, lichtportalen voor evenementen). We zullen die niet alleen te koop aanbieden, maar ook verhuren. Ten tweede willen we onze knowhow gebruiken voor een reeks uiteenlopende bouwprojecten. We bestuderen op dit ogenblik de bouw van een brug met een overspanning van 26 meter over de Ourthe in Werbomont.” De recente aanwerving van een ingenieur moet Self Steel Construct toelaten ook meer grootscheepse projecten aan te vatten en Thierry Hermanne om zich iets meer bezig te houden met de prospectie van nieuwe markten. Kwestie van de onderneming uit Seilles met haar buisconstructies een stapje hoger te tillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content