Als u gourmands wil verrassen met een origineel boek, kan u moeilijk voorbij aan Een kok op reis (Forum, 272 blz., 17,50 euro). De beruchte chef-kok van de New Yorkse trendy brasserie Les Halles en auteur van Keukenconfessies, de bestseller over seks, drugs en andere onstuimige activiteiten in de haute cuisine, trok voor zijn nieuwe boek de halve wereld rond. "Ik zocht de volmaakte maaltijd." Al was Anthony Bourdain ook uit op "het soort avonturen dat...

Als u gourmands wil verrassen met een origineel boek, kan u moeilijk voorbij aan Een kok op reis (Forum, 272 blz., 17,50 euro). De beruchte chef-kok van de New Yorkse trendy brasserie Les Halles en auteur van Keukenconfessies, de bestseller over seks, drugs en andere onstuimige activiteiten in de haute cuisine, trok voor zijn nieuwe boek de halve wereld rond. "Ik zocht de volmaakte maaltijd." Al was Anthony Bourdain ook uit op "het soort avonturen dat ik als jongetje in mijn Kuifje-boeken gevonden had." Op zijn reizen krijgt hij het nog kloppende hart van een cobra en ander lekkers geserveerd. Tussendoor komt hij in een al te echt Apocalypse Now-decor terecht in een grimmig Cambodja, al staan er ook oesters in een rustig Frans kustdorp op het menu. Als de macho auteur Hemingway een kok was geweest, dan had hij Anthony Bourdain geheten. Wie het bij een oogstrelend gastronomisch boek wil houden, dat toch zelden bewandelde paden aandurft, raden we Groenten & wijn (Lannoo/Terra, 176 blz., 49,50 euro) aan. Frank Fol, de meesterkok van de Leuvense Sire Pynnock, zoekt er samen met de Brugse sommelier Guido Francque naar de juiste combinatie van wijnen en gerechten waarin groenten een belangrijke rol opeisen. Gewoon 350 recepten, degelijk beschreven, vinden we in het klassieke kookboek met de misleidende titel Hoe te eten (Contact, 526 blz., 29,50 euro). Het is wel ver gekomen dat we nu kookles krijgen van een Britse, maar je laat je ongetwijfeld graag bij de hand nemen door de celibrity culinaire journaliste Nigella Lawson. Soms valt het werk toch een beetje te Engels uit voor de doorsnee Vlaamse keuken. Nog een Britse, Elizabeth David, houdt het voor ons herkenbaar in De keuken van de Franse provincies (Spectrum, 396 blz., 35 euro), een klassieker uit 1960, die pas nu in het Nederlands vertaald werd. Wie de vertaalslippertjes (vooral rond keukengerei) rechtzet, kan de recepten meteen proberen. Voor wijnboeken verwijzen we naar recente besprekingen in de rubriek Gastro. Als Iberische aanvulling op Portugese wijnen (Culinaire Boekerij, 144 blz., 18,50 euro, zie Trends van 24 oktober) voegen we er graag het voortreffelijke overzicht De wijnen van Spanje (Standaard/Schuyt & Co, 224 blz., 39,50 euro) van John Radford aan toe. Wie betaalbare nectar zoekt, krijgt al voor de vijftiende keer hulp van Frank Van der Auwera met de Wijnkoopgids 2003 (Standaard, 184 blz., 12,95 euro): een selectie van 300 wijnen beneden de 10 euro. Vincent Helberg zorgt voor een Biologische wijngids (Culinaire Boekerij, 190 blz., 13,99 euro) en Hugh Johnson pakt weer uit met de Wijngids 2003 (Spectrum, 391 blz., 16,95 euro), een gigantisch kennisvat samengeperst in een paperback. Gezondheid. Luc De Decker [{ssquf}]