We zoomen in op een paar landen: in het royaal geïllustreerde De wijnen van Italië (Standaard, 38 euro of 1515 fr.) passeren alle Italiaanse wijnstreken de revue, in het franjeloos gepresenteerde Spaanse wijnen (Kosmos/Z&K, 19 euro of 748 fr.) wikt en weegt Rudolf Pierik secuur ee...

We zoomen in op een paar landen: in het royaal geïllustreerde De wijnen van Italië (Standaard, 38 euro of 1515 fr.) passeren alle Italiaanse wijnstreken de revue, in het franjeloos gepresenteerde Spaanse wijnen (Kosmos/Z&K, 19 euro of 748 fr.) wikt en weegt Rudolf Pierik secuur een rist Iberische regio's. Klaar voor een praktisch trio. Frank Van der Auwera beschrijft in het sobere Glashelder (THB, 14 euro of 565 fr.) geestig, informatief en helder hoe wijn te kiezen, kopen, bewaren en serveren. Wijnkennis zonder snobisme (zie ook blz. 130). Jens Priewe behandelt dezelfde vragen in het luxueuzere Wijn van kelder tot kurk (Lannoo, 23 euro of 908 fr.). In het Wijnproef werkboek (B&K, 23 euro of 914 fr.) leert BBC-vinologe Jancis Robinson ons écht proeven. Ze is eigenzinnig genoeg om ook kenners nog iets bij te leren. Met Wijn in de keuken (Kosmos/Z&K, 23 euro of 924 fr.) maken we de overstap van fles naar fornuis. Journaliste Janny de Moor dient ruim 200 gerechten op met wijn uit de streek, truite à l'Ardennaise met een chardonnay uit Genoelselderen incluis. In het eigentijds vormgegeven Wijn à la carte (Lannoo, 30 euro of 1208 fr.) laat Toni De Coninck tien restaurants recepten met bijbehorende wijntips voorstellen. Marc Joye trok naar Belgische brouwers en restaurants om ze oude weetjes en culinaire hoogstandjes te ontfutselen voor Bier op het bord (Lannoo, 30 euro of 1208 fr.). Leuk, leerrijk en verleidelijk. Als afsluiter geven gerenommeerde Belgische chefs als Geert Van Hecke en Pierre Wynants nieuwe recepten prijs in Kookboek (Roularta Books, 35 euro of 1411 fr.). Pieter van Doveren tekende ze op, Tony Le Duc nam foto's. Smaakvol. Luc De Decker