5 X 5
...

5 X 5Zoals ieder jaar rond deze tijd, brengen we hier weer een hitparade van de gastronomische (her)ontdekkingen uit het afgelopen jaar. Vijf ijverige tafelaars verklappen telkens vijf adressen waar zij in 1995 de meest memorabele maaltijden genoten. Het gaat om Henry Lemaire (Grand Guide), Georges-Francis Seingry (Delta Gidsen), Serge Tonneau (Trends-Tendances, Le Vif-L'Express, Le Bottin Gourmand), Jo Gryn (Gault-Millau) en ten slotte ook ondergetekende. De geselekteerde restaurants worden opgesomd in een willekeurige volgorde.HENRY LEMAIRELa Closerie de la Grotte, rue de la Grotte 1 in 4550 Nandrin, tel. (041) 71.43.15.De Lotteburg, Goezeputstraat 43 in 8000 Brugge, tel. (050) 33.75.35.Les Follies Gourmandes, rue des Clarisses 48 in 4000 Liège, tel. (041) 23.16.44.L'Épicerie, Hôtel Le Méridien, Europakruispunt 3 in 1000 Brussel, tel. (02) 548.41.73 en 548.47.16.L'EssenTiel, rue Clément 32 in 5020 Temploux, tel. (081) 56.86.16.GEORGES-FRANCIS SEINGRYDeze gastronoom kiest uitdrukkelijk voor jonge Brusselse restaurants die een aangename ontvangst, een mooi decor en een goede tafel weten te kombineren.Le Flagrant Délice, Prins Boudewijnlaan 43 in 1080 Molenbeek, tel. (02) 428.94.81.La Table de l'Abbaye, Bellevuestraat 62 in 1050 Elsene, tel. (02) 646.33.95.Le Loup Galant, Baksteenkaai 4 in 1000 Brussel, tel. (02) 219.99.98.Pasta Commedia, J&P Carsoellaan 3 in 1180 Ukkel, tel. (02) 372.06.07.Le Prévot, Victor Greysonstraat 93 in 1050 Elsene, tel. (02) 644.37.78.SERGE TONNEAUHof van Cleve, Riemegemstraat 1 in 9770 Kruishoutem, tel. (09) 383.58.48.Michel Meyers, Orbanlaan 231 in 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tel. (02) 770.41.30.La Ciboulette, quai Herten 11 in 4480 Engis, tel. (041) 75.19.65.Le Chalut, Rederskaai 26 in 8380 Zeebrugge, tel. (056) 54.41.15.Roland Debuyst, Leuvensesteenweg 614 in 1930 Nossegem, tel. (02) 759.23.18.JO GRYNHof van Cleve in Kruishoutem (nogmaals adres hierboven).Le Chalut in Zeebrugge (ook al een tweede keer).Le Couvert d'Argent, Marie-Joséplein 9 in 1050 Elsene, tel. (02) 648.45.45.Le Vignoble de Margot, P. Wemaerestraat 2 in 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tel. (02) 779.23.23.Les Gourmands, rue de Sars 15 in 7040 Blaregnies, tel. (065) 56.86.32.PIETER VAN DOVERENHof van Cleve in Kruishoutem (ten derden male : de koploper).Boxy's, Minister Liebaertlaan 1 in 8500 Kortrijk, tel. (056) 22.22.05.De Matelote, Haarstraat 9 in 2000 Antwerpen, tel. (03) 231.32.07.Hostellerie Le Prieuré Saint-Géry, rue Lambot 9 in 6500 Solre-Saint-Géry, tel. (071) 58.97.00.Restaurant 't Doffenhof, Geelseweg 28a in 2250 Olen, tel. (014) 22.35.28.Hof van Cleve Peter Goossens wordt maar liefst driemaal genoemd bij de grote culinairewaarden van 1995 :een absolute topper.Niet wanhopenWe blikken even terug op het afgelopen gastronomisch jaar ; hiernaast serveren we de culinaire ontdekkingen van 1995. En tussen haakjes : heeft u nog niet gereserveerd voor oudejaar van 1999 ? Dan wordt het wel de hoogste tijd !Het voorbije jaar werd gekenmerkt door de klaagzang van restaurateurs die de toekomst weinig rooskleurig inzien. Dat gejammer geeft echter een vertekend beeld, want het geklaag is uitsluitend afkomstig uit het luxesegment van de horeca. Voor elke gastronomische eettempel die zijn deuren sluit, komen er immers verschillende nieuwe (en betaalbare) eethuisjes bij. De cijfers bevestigen trouwens dat de werkgelegenheid in de horeca de afgelopen jaren gestaag is gegroeid.De samenleving is volop in beweging ; meer dan ooit wordt er buitenshuis gegeten, en veelal geeft men de voorkeur aan een eenvoudige goedkope hap in een eetcafé of bistro, een brasserie of fastfood-paleis. Jaren geleden voorspelden wij al dat er te veel gastronomische eethuizen waren voor te weinig gastronomen ; dat wordt bevestigd door de recente sluitingen van luxerestaurants.Heel wat grote namen zijn al verdwenen : Filip Bogaert in Kortrijk, Apicius in Gent, La Pérouse in Antwerpen, Romeyer in Hoeilaart, Vasques en Weinebrugge in Brugge, Yperley in Ieper, Capucine in Deinze, Bart Tiegem in Aalbeke,... En er zal nog een aantal gastronomische eethuizen moeten sneuvelen. Jonge mensen die in de horeca beginnen, moeten niet wanhopen : kreativiteit, vindingrijkheid en feeling voor de markt worden beloond. De verbruiker staat immers meer dan ooit open voor nieuwe formules en nieuwe smaken.Wie bij de overgang naar het magische jaar 2000 zeker wil zijn van een plaatsje in zijn favoriete eethuis, moet nu al reserveren. Heel wat grote restaurants in het buitenland zijn kompleet volgeboekt voor oudejaar 1999, hoewel niemand ook nog maar enig idee heeft van het menu of de prijs.En hoe zit dat hier bij ons ? Wij belden even rond.Johan Segers van 't Fornuis : "Nee, een plaatsje voor het oudejaarssouper van 1999 kan ik u nog niet beloven : gewoonlijk werken wij niet op zulke dagen. " Ter informatie : Johan verzorgt dit jaar het diner in de Antwerpse Bourla-schouwburg, na het Sylvestergala van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen.Denise Denis van Clos St.-Denis : "Normaliter gaat onze hele familie gezamenlijk met vakantie tussen kerst en nieuwjaar. Voor oudejaarsavond 1999 hebben we al aanvragen gekregen, maar daar zijn we voorlopig nog niet op ingegaan. "Roger Souvereyns van Scholteshof : "Natuurlijk zijn wij open om het jaar 2000 op een gepaste manier in te zetten. Een groep van 300 tot 400 mensen wil die avond alles afhuren ; ook een 25-tal koppels heeft al gereserveerd. Ik heb echter nog geen beslissing genomen. "Jean-Pierre Bruneau : "Het eindejaarsfeest van 1999 ? Daar heb ik nog niet serieus over nagedacht. Sommige klanten hebben er al wel naar gevraagd, maar reserveringen op zo'n lange termijn zie ik niet zitten. "Thérèse Wynants van Comme chez Soi : "Gewoonlijk sluiten wij met de feestdagen, maar misschien zullen we voor één keer een uitzondering maken. Voor oudejaar 1999 heeft Jacky Ickx al zeven jaar geleden alle tafels in de keuken gereserveerd, en heel wat mensen willen graag een tafeltje in de eetzaal. Omdat er bij ons niet erg veel ruimte is, zouden we misschien de beschikbare plaatsen kunnen verkopen. De opbrengst is dan bestemd voor een liefdadigheidswerk. "PIETER VAN DOVEREN