Het wonder van Woluwe
...

Het wonder van Woluwe"Le Vignoble de Margot" : geslaagde samenwerking tussen een ondernemende avonturier, een buitengewone kok en een bekwame wijnkeldermeester.Olivier Loeb is van vele markten thuis. Hij baatte diskoteken uit, deed import en export en had een muziekstudio. Vorig jaar maakte hij een lang gekoesterde droom waar, door een hoekhuis in Sint-Pieters-Woluwe om te bouwen tot restaurant Le Vignoble de Margot. Om een kok te vinden plaatste hij een advertentie, waarop zowaar Claude Noaillon himself reageerde.Noaillon staat bekend als een buitengewone kok, al loopt zijn carrière de laatste jaren niet van een leien dakje. Het toppunt van culinaire roem beleefde hij in vermaarde restaurants zoals Le Moulin Hideux (Noirefontaine) en Château de Fraineux. Toen dit laatste zijn deuren sloot, trok Claude naar Brussel waar hij chef-kok werd van L'Oasis. Ook dit eethuis ging dicht, en hij werd "executive chef" van een internationale hotelketen. Het restaurant dat hij zou gaan leiden, is er echter nooit gekomen.Nu beleeft Noaillon een come-back in "Le Vignoble de Margot". Voor de deur staat een "voiturier" in vol ornaat : parkeren in de smalle straatjes van Woluwe is namelijk geen sinecure. Bovenaan de trap, in een eetzaal met zalmkleurige muren, ronde tafels en stoelen die thuishoren in de ontbijtzaal van een groot hotel, wachten de obers die vrijwel uitsluitend Frans spreken. De show wordt gestolen door wijnkeldermeester Babiy Arran, die hier niet aan zijn proefstuk is (vroeger was hij sommelier in L'Ecailler du Palais Royal en La Pomme Cannelle, beide in Brussel).Ons oog viel op het Menu Clin d'Oeil (2495 fr., wijnen inbegrepen), dat voorafgegaan werd door een verrassingshapje "brandade" (Provençaalse puree van kabeljauw). Het voorgerecht bestond uit nogal flauwe rauwe zalm, koud gekookt in een marinade die citroensap miste, en begeleid door een fris glaasje Pinot Blanc van Trimbach. Daarna volgde op de huid gebakken kabeljauw met botersaus en in spekvet gekonfijte aardappels : lekker, maar de kok had de peperbus erin laten vallen. Gelukkig konden we de dorst lessen met een ingetogen Chardonnay, Pays de l'Aude '94.Het hoofdgerecht bestond uit Ierse lamskoteletjes in korst van peterselie en broodkruim, met zuiders getint groentengarnituur. De ook hier flink aanwezige peper konden we wegspoelen met een karaktervolle Château Castaing, Côtes de Bourg. Bij de gecorseerde kazen kwam een Gewürztraminer, Grand Conte Altenberg, Spätlese '91. Tot slot was er gegratineerde meringue-crème met fruit en daarbij, als klap op de vuurpijl, met brandewijn verrijkte wijn Cartagène de l'Hospitalet "Bi" La Clape uit de Languedoc Roussillon.PIETER VAN DOVERENDe voltallige ploeg van "Le Vignoble de Margot" Een jong kwaliteitsrestaurant met smakelijke gerechten en interessante wijnen.BROODJean-Manuel Farcy is een selfmade zakenman. Hij was pas 25 toen hij drie jaar geleden een eigen traiteurszaak begon onder de naam Grains Noirs.Zijn firma is gespecializeerd in de halfindustriële produktie van sandwiches, zakouski's en verrassingsbroden die geleverd worden aan een 600-tal ondernemingen en grootkeukens. Grains Noirs heeft momenteel een omzet van 50 miljoen frank en biedt werk aan 20 mensen.Grains Noirs, Generaal Capiaumontstraat 45-47 in 1040 Etterbeek, tel. (02) 647.70.21.MUZIEKIn het Atrium-restaurant van hotel Radisson SAS wordt 's avonds, van dinsdag tot en met zaterdag, passende muziek gebracht door het klassiek kwartet Atriumvira. Het koncertmenu kost 1360 frank (met wijnen 1750 fr.). Op zondag is er een koncert-brunch voor 1630 frank (kinderen 75 fr. per leeftijdsjaar).Hotel Radisson SAS, Wolvengrachtstraat 47 in 1000 Brussel, tel. (02) 227.31.70.WIJNSTRIPIn november 1993 startte de stripserie De Reizen van de Graaf, die speciaal bedoeld is voor wijnliefhebbers. In het eerste album kwam Bordeaux aan bod : met humor én kennis van zaken wezen vier vrienden de weg door deze wijnstreek. Onlangs verscheen het vervolg, onder de titel Knokke-Avignon. Ditmaal gaat het over de zoektocht naar een mysterieuze wijnkelderdief. In deel 1 werden de lezers de grondslagen van de oenologie bijgebracht, deel 2 onthult de geheimen van de ideale wijnkelder.De Reizen van de Graaf : Knokke-Avignon, door Louis Parent en Frédéric Thiry, 498 fr., Uitgeverij Editions Wine Classics, tel. (02) 425.05.77.OENOLOGIEVoor liefhebbers die zich willen bekwamen in de oenologie, geven we hieronder een handvol nuttige adressen in Frankrijk.Union Française des Oenologues : 2 avenue Gallieni, 91710 Vert-le-Petit, tel. (00-33) 64.93.23.38. Programma's op aanvraag.Université du Vin : Château de Suze-la-Rousse, 26790 Suze-la-Rousse, tel. (00-33) 75.04.86.09. Lessenreeksen van 4 dagen (3560 FF).Institut d'Oenologie d'Aix-en-Provence : Les Granettes, Chemin de Granet, 13090 Aix-en-Provence, tel. (00-33) 42.20.01.86. Initiatiestage : 2 uur per dag gedurende 5 weken (950 FF).Centre d'Information de Documentation et de Dégustation : 45 rue Liancourt, 75014 Paris, tel. (00-33) 43.27.67.21. Ontmoetingen met wijnboeren ; initiatiekursus (1150 FF).Institut d'Oenologie, Université de Bordeaux II : 351 Cours de la Libération, 33405 Talence, tel. (00-33) 56.84.64.58. Intensieve kursus van 45 uren, verdeeld over 5 dagen (4850 FF).Grains Nobles : 5 rue Laplace, 75005 Paris, tel. (00-33) 43.54.93.54. Programma's op aanvraag. Groepen van maximum 12 leerlingen.