Galeries zoeken kansen

Vanaf zondag treedt de Kortrijkse vzw Liebaert Projects uit de schaduw met een unieke groepstentoonstelling in samenwerking met enkele Brusselse galeries. Die krijgen zo visibiliteit bij de West-Vlaamse kunstverzamelaars.

Nu de kunstbeurzen niet kunnen doorgaan, worden de kunstgaleries inventiever. In Kortrijk zetten enkele galeriehouders een originele groepstentoonstelling op in een voormalige textielfabriek, waar Liebaert Projects artistieke projecten organiseert. Die vzw verenigt zeventien kunstminnende ondernemers en verzamelaars, die geregeld aanstormend talent een platform geven in hun ‘kunsthal’.

Voor 6 Degrees kwam het initiatief van enkele galeries, waaronder Harlan Levey, Stems Gallery, Waldburger Wouters en Super Dakota uit Brussel. Zij zochten een manier om werk van hun kunstenaars op een coherente manier te exposeren en stelden de samenwerking met Liebaert Projects voor. De geselecteerde werken komen niet uit de particulurie collecties van de leden, wel van de galeries.

“De werken zijn allemaal te koop, maar je mag het evenement niet als een alternatieve koopbeurs zien”, vindt curator Joachim Coucke. “We delen de ruimte niet op in hokjes met wanden. In de open industriële hal met een sheddak is het een hele uitdaging kunst te exposeren.” Voor de deelnemende kunstgaleries is het project een kans om hun artiesten voor te stellen aan de doorgaans goed geïnformeerde verzamelaars uit het Kortrijkse. Liebaert Projects treedt met dat gewaagde project uit de schaduw. “We willen zichtbaarheid creëren en uit de inner circle van de vzw breken”, zegt Joachim Coucke.

De expo is coronaveilig. Ondanks de immense installaties van onder meer Emmanuel Van der Auwera en Marcin Dudek, is afstand houden in de exporuimte van bijna 2000 vierkante meter geen probleem.

6 Degrees, elke zondag van 1 november tot 6 december, bij Liebaert Projects, Minister Liebaertlaan 1B, Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content