‘Frankrijk exporteert krapte naar buurlanden’

De nieuwe week brengt nieuwe prijsstijgingen voor aardgas en elektriciteit op de Europese markt. De referentieprijs voor aardgas tikte maandag bijna 300 euro per MWh aan, wat 15 keer duurder is dan normaal. Ook de elektriciteitsprijs is op recordjacht. “Een jaar geleden vonden we stroomprijzen van 70 euro per MWh problematisch, vandaag betaal je ook in België 400 tot 500 euro per MWh”, zegt Kris Voorspools, zaakvoerder van 70GigaWatt Consulting.

1. Waar ligt het einde van de stijgende aardgasprijs?

“Het gekke is dat er fundamenteel geen tekorten zijn op de aardgasmarkt. Het is een politiek probleem: er mag geen aardgas meer stromen van Rusland naar Europa. Op korte termijn kunnen we tekorten enkel vermijden door het verbruik te verminderen. Op langere termijn kunnen we infrastructuur bouwen om de bevoorrading te garanderen.”

2. De elektriciteitsprijs stijgt ook door de problemen met de Franse kerncentrales.

“Dat ongeveer de helft van de Franse kerncentrales stil ligt, is niet alleen een groot probleem voor Frankrijk, maar ook voor de buurlanden omdat Frankrijk continu stroom importeert. Frankrijk exporteert de krapte op zijn elektriciteitsmarkt naar de buurlanden. De piekprijzen voor stroom in Frankrijk zijn zodanig hoog dat ze geen betekenis meer hebben: 1.000 tot 2.000 euro per MWh. Een daling van de vraag naar elektriciteit is de enige manier om tekorten te vermijden.”

3. Zal de Belgische elektriciteitsmarkt in de Franse brokken delen?

“België moet de volgende maanden massaal elektriciteit naar Frankrijk exporteren, het equivalent van de productie van drie grote kerncentrales. Komt het tot stroomtekorten, dan zullen de netbeheerders noodplannen in werking stellen. Dan treden selectieve afschakelplannen in werking, eerst in Frankrijk, maar mogelijk ook in België.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content