Français, Françaises…

Frankrijk begint zich te onderscheiden als een echte golfnatie.

Op 28 mei was het Frankrijk boven, zowel in de Europese Tour als in de Challenge Tour. Christian Cévaër won de European Open op de London Golf Club, terwijl François Calmels op de Royal Waterloo de Telenet Trophy won. De overwinning van Cévaër was al de tweede Franse in de grote Europese Tour, want op 30 april had Thomas Levet in Girona de Spaanse Open op zijn naam geschreven. Zo staan er nu vijf Fransen in de top honderd van de Europese Tour. Ondertussen staan vier van onze zuiderburen in de felbegeerde top twintig van de Challenge Tour, plaatsjes die toegang bieden tot de grote Tour. Ondertussen staat al een nieuwe generatie jonge Fransen klaar, zoals Calmels, die nog maar 28 is.

Christian Cévaër, 39 jaar, was op zijn zeventiende wereldkampioen bij de juniores en haalt vandaag zijn beste Europese niveau ooit, met een 32ste plaats. Hij had nog maar een keer gewonnen in de Europese Tour (de Spaanse Open in 2004). Helemaal in het begin van de Europese Open stond hij op de 196ste plaats en had hij dus nood aan stevige prestaties om in de hiërarchie te klimmen. Dat lukt, en ondertussen streek hij nog eens 341.220 euro op voor zijn eerste plaats. “Ik ben niet de man van de verre slagen, maar ik gebruik mijn hybrideclubs zo doeltreffend mogelijk”, zegt hij en onderstreept meteen dat de Fransen het op het hoogste niveau weten te redden met vernuft en techniek.

Dat doet ook de beste Franse golfer van het moment, Thomas Levet, 14de op de ranglijst. Op zijn veertigste speelde hij al mee in de Ryder Cup, meer bepaald in 2004, het jaar dat hij afrondde als vijfde speler in Europa. Twee jaar eerder verloor hij de British Open in de play-off tegen niemand minder dan Ernie Els. In Girona pakte hij de vijfde toernooioverwinning van zijn carrière, wat meteen een record is voor een Fransman. Waarna hij zijn triomf opdroeg aan Seve Ballesteros, de vroegere Spaanse kampioen die herstelt van vier operaties om een hersentumor te verwijderen en nog altijd chemotherapie ondergaat: “Ik denk veel aan Seve, en ik bewonder de manier waarop hij tegen zijn ziekte strijdt. Hij is een voorbeeld voor iedereen.”

Calmels slaat ondertussen de brug tussen het mannen- en vrouwengolf, want op de Royal Waterloo was zijn caddy niemand minder dan zijn vriendin Jade Schaeffer, die een week eerder de Duitse Open had gewonnen. Schaeffer (4de) en Gwladys Nocera (10de) zijn trouwens de beste twee Franse speelsters van het moment en staan stevig in de top tien van de European Ladies Tour. (T)

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content