Fraaie overname

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Met de overname van Cytec heeft Solvay een nieuwe stap in zijn transformatie gezet. Toch staat de koers onder druk. Net zoals eind vorig jaar is het aandeel opnieuw een goedkope achterblijver.

Solvay is een van de weinige multinationals met wereldwijde activiteiten (117 vestigingen in 56 landen) die België telt. Deze zomer kondigde het bedrijfaan dat het zijn Amerikaanse sectorgenoot Cytec overneemt voor 6,4 miljard dollar (inclusief overname van schulden van 0,9 miljard dollar). In 2011 betaalde Solvay al 6,6 miljard euro, inclusief schulden, voor het Franse Rhodia. Dat heeft het vooral gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van zijn farmapoot aan Abbott Laboratories in 2009 (5,2 miljard euro).

Toegevoegde waarde

Solvay bood een premie van 29 procent op de slotkoers van Cytec en betaalt 14,7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2015. Dat is een pittige waardering, want Solvay noteert zelf amper tegen 5,5 keer de verwachte ev-ebitda-verhouding voor dit jaar. Als we rekening houden met de verwachte synergie-effecten zakt de waardering naar 11,7 keer de ebitda.

Cytec uit New Jersey is op één na ‘s werelds grootste speler in composietmaterialen voor de luchtvaart en het produceert op maat gesneden speciale chemische formuleringen voor de mijnbouwsector. Met de overname zet Solvay een verdere stap in de richting van een evenwichtige chemiegroep met meer toegevoegde waarde.

Auto en luchtvaart

De tweedekwartaalcijfers van Solvay lagen licht boven de gemiddelde analistenschatting. De omzet steeg met 4,2 procent tot 2,675 miljard euro, de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) groeide met 8,1 procent tot 500 miljoen euro, en het nettoresultaat bedroeg 125 miljoen euro. Eind vorig jaar haalde de groep 25 procent van haar omzet uit consumptiegoederen en gezondheidszorg, 18 procent uit automobiel en luchtvaart, 16 procent uit industriële toepassingen, 12 procent uit bouw en constructie, 11 procent uit voeding, landbouw en veevoeder, 10 procent uit energie en leefmilieu, en 6 procent uit elektriciteit en elektronica. Door de overname van Cytec zullen vooral de auto- en luchtvaartactiviteiten aan belang winnen.

Betere voorwaarden

Solvay heeft met zijn rebitda-marge van 19 procent een van de hoogste marges in de sector. Toch noteert het aandeel tegen amper 11 keer de verwachte recurrente winst voor 2015, een dividendrendement van bijna 4 procent en een koers-boekwaardeverhouding van 1,2.

Dat komt doordat de overname deels wordt gefinancierd door een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro. Sinds de aankondiging van de kapitaalverhoging en de berichten over de groeivertraging in China is de koers met 20 procent teruggevallen. De beurskapitalisatie is gezakt tot 8,5 miljard euro. Dat maakt dat er mogelijk meer verwatering nodig is. Traditioneel wordt voor bestaande aandeelhouders een korting op de koers gegeven. Wie vandaag aandeelhouder van Solvay wordt, kan van die mogelijke betere voorwaarden profiteren. Vandaar vinden we het aandeel koopwaardig.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content