Foute voorspellingen worden duur betaald

Bij Nuon, de alternatieve energieleverancier, werken de weersvoorspellers pal naast de handelsvloer. Als de traders om acht uur ‘s morgens aan de slag gaan, hebben ze een precieze schatting van wat ze die dag – in aanvulling op de langetermijncontracten – aan elektriciteit moeten aan- of verkopen op basis van het weerbeeld en andere factoren. “Reken maar dat er tot 10 % meer energie wordt verbruikt op een bewolkte dag dan op een zonnige dag,” zegt Forecasting Manager Frank Hochmuth van Nuon.

De weersvoorspellingen – in dit geval voor Duitsland, Nederland en België – kan Nuon bij verschillende partijen inkopen. “Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wie je kiest. Die partijen zijn voor hun voorspellingen allemaal afhankelijk van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading (VK). Daar sturen de nationale instellingen hun waarnemingen naartoe en daar zitten de wetenschappers die verschillende keren per dag hun modellen door de supercomputer draaien,” zegt Hochmuth. Nuon koopt zijn informatie centraal in bij Meteo Consult. “Tegen zeven uur krijgen we die gegevens, waarop we dan zelf een aantal mathematische modellen loslaten. Tegen negen uur hebben we de voorspelde hoeveelheden per uur die we zullen aan- of verkopen op de Amsterdamse elektriciteitsbeurs APX,” zegt Hochmuth.

De opkomst van windenergie – Nuon neemt binnenkort een offshore windpark van 108 megawatt in gebruik – krikt het belang van de weersvoorspelling nog op. Woordvoerder Erik De Leye van stroomnetbeheerder Elia: “Het elektriciteitsverbruik is per definitie gedeeltelijk onvoorspelbaar. Bij windenergie komt daar nog bij dat je ook de productie maar beperkt kan voorspellen. Het is bijna onmogelijk om 24 uur op voorhand zeer nauwkeurige voorspellingen van de windsnelheid op een bepaalde locatie te hebben.”

De Belgische windparkuitbater C-Power werkt met het studiebureau 3E om de modellen te verfijnen. “Dat is eigenlijk wetenschappelijk onderzoek dat we zelf financieren, bij gebrek aan initiatieven van de overheid,” zegt gedelegeerd bestuurder Filip Martens.

Omdat er in een elektriciteitsnet altijd evenveel stroom moet worden geïnjecteerd als er wordt verbruikt, moeten producenten een dag vooruit bij Elia aanmelden hoeveel stroom ze op een bepaald kwartier zullen toeleveren en afnemen. Onevenwichten, zowel positief (meer stroom dan aangekondigd) als negatief (minder stroom dan aangekondigd), worden door Elia ingekocht of verkocht tegen de marktprijs van het moment. “En daar krijg je dan een slechte prijs voor. De verschillen tussen de onevenwichtsprijs en de APX-prijs kunnen zeer hoog zijn,” zegt Hochmuth van Nuon (zie grafiek). Een onevenwichtsprijs die beter is dan de marktprijs zou onevenwichten stimuleren, wat niet de bedoeling kan zijn.

De uitbater van een windmolenpark kan bij een foute voorspelling dus aan twee kanten klappen krijgen. “Als de wind twee uur later aantrekt dan voorspeld, heb je twee uur een tekort. Maar daarna houdt de productie twee uur langer aan dan je had verwacht. Dan zit je twee uur lang met een overschot,” zegt Hochmuth.

“Voor kleine vermogens is een onvoorzien onevenwicht niet zo’n probleem. Vlaanderen heeft momenteel 120 megawatt aan windmolenparken op een piekverbruik van 13.000 megawatt. In Duitsland, met 16.000 megawatt aan windcapaciteit, neemt het al grote proporties aan,” zegt Erik De Leye.

Zowel Electrabel als Nuon weigert zelfs maar een indicatie te geven van hoeveel ze voor hun weerinformatie betalen. “Echt wel veel,” zegt Frank Hochmuth van Nuon. “Maar onze behoeften zijn niet te vergelijken met die van de landbouw.”

Daar betaalt het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt vzw (PCA), dat wekelijks ziektebestrijdingsadviezen naar zijn duizend aardappeltelers stuurt voor zijn 48-uursvoorspellingen (gegevens per uur) “toch gauw 200 euro per maand aan MeteoServices”, zegt Pieter Vanhaverbeke, verantwoordelijk voor de Waarschuwingsdienst Aardappelziekte. Volgens country manager Michel De Groote van BASF Crop Protection kan het advies – inbegrepen in het PCA-lidgeld van 62 euro per jaar – de bestrijdingskosten van de phytophtoraschimmel beperken tot idealiter 18 euro per hectare, in plaats van 35 euro of meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content