Foto’s en video’s bewerken met Adobe

Roel Van Espen medewerker Trends

Adobe heeft onlangs de opvolgers van Photoshop Elements en Premiere Elements geïntroduceerd. Dat zijn handige basispakketten voor de bewerking van foto’s en filmpjes. Wij hebben ze voor u getest.

Photoshop Elements bevatte al langer zowat alle functies die u van goede fotobewerkingssoftware kunt verwachten: helderheid en contrast aanpassen, foutjes wegwerken, filters en effecten toepassen … Nieuw is echter Photomerge. Hiermee kunt u volgens Adobe de perfecte groepsfoto maken door op een slimme manier meerdere kiekjes te laten samenvloeien. Uit verschillende foto’s kunt u bijvoorbeeld gezichten knippen en plakken in één nieuwe foto. Bij onze tests werkte de Photomergefunctie erg goed. We ontdekten ook een verbeterde conversietool voor het omzetten van kleur naar zwart-wit. Dat gebeurt nu eleganter en genuanceerder dan in het verleden. Daarnaast vonden we er ook handige themalay-outs terug voor fotoboeken en voor cd- of dvd-hoezen en -labels. Die kunt u rechtstreeks afdrukken vanuit Photoshop Elements.

Al deze mogelijkheden vindt u makkelijk terug via nieuwe tabbladen. Tijdens het bewerken van onze foto’s waren we trouwens aangenaam verrast door de Quick Selection Tool. Die reduceert de voorheen tijdrovende taak van selecteren en aanpassen tot één klik. Erg handig, al is het natuurlijk even wennen. De nieuwe functie Guided Edit hielp ons trouwens stap voor stap tijdens het verbeteren van onze foto’s. We kregen de keuze uit drie bewerkingsmodules, aangepast aan ons ervaringsniveau.

De vernieuwingen van Photshop Elements vinden we minder uitgesproken. Het lukte ons vrij snel om effecten, overgangen en titels toe te voegen aan films en fotodiapresentaties. Ook een dvd-menu of achtergrondmuziek integreren behoort tot de mogelijkheden. Audiovolumes kunnen nu via een soort mengpaneel (de Audio Mixer) makkelijk aangepast worden. Premiere Elements spoort zelfs automatisch het tempo van de muziek op en synchroniseert begin en einde van iedere scène met de beats. Dat komt de dynamiek van uw film ten goede. Ook handig vonden wij de tool om in één klik een ‘filmthema’ toe te passen op verschillende videoclips. Zo maakt u in een handomdraai een complete film. Ter info: Photoshop Elements ondersteunt het highdefinitionformaat.

Snel importeren en sorteren

Een belangrijk pluspunt is de verbeterde integratie tussen Photoshop Elements en Premiere Elements. Via beide applicaties krijgt u nu immers toegang tot een gemeenschappelijke database. Dat laat toe om snel foto’s of video’s te importeren, terug te vinden, te sorteren… U werkt dus met eenzelfde organizer in Photoshop en Elements. Handig is trouwens dat u ‘trefwoordtags’ kunt toewijzen. Zo vindt u bijvoorbeeld snel alle foto’s van uw personeel terug door op de tag ‘personeel’ te klikken.

In de vorige versie van Elements was het al mogelijk om uw creaties te delen met anderen, en daarop wordt nu verder gebouwd. Via het nieuwe Sharing Center kunt u foto’s en video’s uploaden en exporteren naar een cd, een dvd of een mobiel toestel (bijvoorbeeld een iPhone). Maar u kunt uw grafische creaties ook rechtstreeks naar het internet versluizen, bijvoorbeeld naar een fotowebsite als PhotoBucket of een videowebsite als You-Tube. Daarvoor is geen speciale codering vereist, want Adobe ondersteunt deze formaten. De fabrikant springt met de nieuwste versies dus eens te meer op de populaire social networking-kar. (T)

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content