Fort Alamo

De beker van de 33ste Ryder Cup is, zoals voorspeld, aan de andere kant van de oceaan gebleven. Bij de manier waarop hebben we zo onze bedenkingen.

De Europeanen hebben het dit jaar tijdens de Ryder Cup moeten afleggen tegen de Amerikanen, maar zij hoeven zich niet te schamen. Na de eerste twee dagen dubbelspel (8 foursomes en 8 vierbal-matchplays) stond het Oude Continent aan de leiding met tien tegen zes punten. Europa hoefde nog ‘maar’ vier punten te winnen om het magische aantal van 14 te behalen, wat een gelijke stand zou betekenen … waardoor de trofee in Europese handen zou blijven.

Maar helaas, de Europeanen behaalden maar drie punten – door Colin Montgomerie, Padraig Harrington en Paul Lawrie. De Amerikanen haalden onze spelers op het laatste moment in en dat is toch een teken dat ze het hebben verdiend, nietwaar? Bovendien was de Amerikaanse zege al voorspeld, want de twaalf Amerikaanse spelers stonden heel wat beter in het wereldklassement: 10 spelers in de wereldtop-16 tegenover 3! En toch verstaat de Europese aanvoerder de kunst goede, evenwichtige teams voor het dubbelspel samen te stellen. Bij het enkelspel gaf hij eerlijk toe dat zijn rol was uitgespeeld en dat het nu aan de spelers was om zich waar te maken. Niet iedereen nam hem dat in dank af.

Maar James was een fantastische aanvoerder. Veel beter ook – volgens ons – dan Ben Crenshaw, de aanvoerder van de Amerikaanse ploeg, die veel minder verbonden leek te zijn met het hele gebeuren.

Een groot deel van de Europese pers gaf commentaar op het gedrag van het Amerikaanse publiek dat volgens hen arrogant, lawaaierig en laag-bij-de-gronds was. “Dat ze lawaai maakten na een slag, is tot daar aan toe,” zei Paul Lawrie, “maar ze begonnen al vóór we de bal hadden aangeraakt!” Monty kreeg het extra hard te verduren, omdat ze wel weten dat hij veel in zijn mars heeft. Hij betreurde het dat zijn vader het terrein moest verlaten omdat hij de beledigingen aan het adres van zijn zoon niet meer kon verdragen.

Maar ook de Amerikaanse spelers kregen de volle laag. Vooral Tiger Woods en David Duval die hun deelname aan de Ryder Cup hadden gekoppeld aan het financiële aspect, konden op weinig sympathie rekenen.

Volgens Ben Crenshaw gedroeg het Europese publiek zich al even chauvinistisch! Maar er is toch nog nooit een Europese aanvoerder geweest die zijn spelers wou motiveren door te verwijzen naar een militair hoogtepunt uit de geschiedenis. Aan de vooravond van de laatste dag had Crenshaw ex-president George Bush uitgenodigd om zijn team de boodschap voor te lezen die de commandant van het Texaanse fort Alamo in 1836 richtte aan zijn manschappen die toen door de Mexicanen belegerd werden. Maar meneer Crenshaw toch, sport is toch geen oorlog? U mag eigenlijk blij zijn dat uw mannen zich hebben beheerst en hun “vijand” niet letterlijk naar de strot hebben gegrepen!

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content