FORESTBASE – Investeren in regenwoud

Forestbase laat investeerders in tropische bossen beleggen. Oprichter Kjell Clarysse legt uit waarom dat zo belangrijk is. “Regenwouden zijn veel te goedkoop, waardoor de economische incentive om ze te transformeren in landbouwgebied groot is”, zegt hij. “Nochtans zijn tropische bossen van enorme waarde voor onze planeet, maar dat vertaalt zich niet in de prijs. Forestbase koopt stukken regenwoud in verschillende landen op en zoekt investeerders die die kostbare ecosystemen mee willen vrijwaren.”

Waar bent u actief? “De eerste aankoop van 70.000 hectare in Brazilië is bijna rond. We kijken ook naar Gabon en Madagaskar. Het is onze ambitie een twintigtal grote ecosystemen zo stabiel mogelijk naar de markt te brengen. Als we daarin slagen, maken we de bossen niet alleen waardevoller, maar creëren we ook een referentieprijs waaraan iedereen zich kan spiegelen.”

Wie vormt uw doelgroep? “We mikken op partijen die er net zoals wij van overtuigd zijn dat we onze ecosystemen meer moeten zien als een planetaire infrastructuur. Voor hen creëren we reduced risk assets vanuit high risk assets. In een eerste fase richten we ons tot professionele investeerders, maar op termijn willen we ook een breder publiek bereiken.”

Wat is uw businessmodel? Per bos wordt een conservatiebedrijf opgericht. “We nemen een marge op de nieuwe marktprijs die we creëren na het stabiliseren van de assets”, zegt Clarysse. “Toekomstige inkomstenstromen verdelen we onder de lokale inwoners en onze investeerders.”

Krijgt u externe steun? “We haalden al 2,5 miljoen op en zitten momenteel in een financieringsronde voor zaaigeld. Forestbase krijgt veel interesse vanuit heel Europa, van zowel technologie- als traditionele fondsen. We hebben ook ervaren businessangels uit de tech- en financiële sector aan boord. En intussen bestaat ons vaste team uit elf medewerkers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content