Spontin's Springcooler.
...

Spontin's Springcooler.Drankengroep Spadel meende in de bedrijven een nieuwe markt te zien om water af te zetten. Water in grote flessen is gemeengoed in gangen en lokalen van Amerikaanse bedrijven, maar in onze contreien is het dat minder. Met de Springcooler van Spontin, een van zijn merken, probeert Spadel daar sinds twee jaar verandering in te brengen. Het concept is eenvoudig: het water wordt geleverd in een bag-in-a-box die men in de Springcooler plaatst. Is het water op, dan sluit men gewoon een nieuwe bag-in-a-box aan. Het lege exemplaar wordt opgevouwen en gaat mee met het oud papier en pmd-afval. Geen gesleep meer met lege flessen, geen schoonmaken meer van de tapinstallatie want de tap zit in de doos. Vorig jaar zei Norbert Vandepoele, toenmalig directeur Belux bij Spadel (hij heeft inmiddels het bedrijf verlaten), in Trends van 6 november dat de markt voor water in bedrijven een geschat volume had van 7 tot 8 miljoen liter per jaar. Het ging er Spontin niet om zoveel mogelijk van die markt te pakken. "De bedoeling is wél dat we er in het grootverbruik een echte markt van maken," zei hij toen. En ook: "We geloven dat het een belangrijke markt wordt." Erin geloven doen ze bij Spadel nog altijd. Maar de markt ontwikkelt zich langzaam. "We mogen niet klagen," zegt verkoopdirecteur Philippe De Raedt. "We zijn eigenlijk nog maar 'pas' bezig, amper twee jaar. Er werkt een equipe van drie man op - al is één van hen nu wel ziek." Momenteel zet Spontin voor Springcoolers 1 miljoen liter water af op jaarbasis. Het verkoopproces vergt veel meer tijd dan men aanvankelijk verwachtte. Men richt zich op bedrijven met minstens 100 personeelsleden. Die firma's krijgen een mailing en worden na zo'n vijftien dagen telefonisch gecontacteerd. In 70% van de gevallen belandt men bij de personeelschef als gesprekspartner. Hij moet als eerste een beslissing nemen en dan gaat het naar de algemene directie die ook nog haar fiat moet geven. "Het gaat immers om geld," zegt De Raedt. "De bedrijven kopen met dit systeem water om aan het personeel te géven. Dat is wat anders dan water doorverkopen." Momenteel staan dergelijke Springcoolers onder andere bij Sabena en is men in onderhandeling met Lunch Garden.Een ander aspect van het Springcooler-concept is dat Spadel het voorbereidende werk doet en dat de levering van het water via de bestaande leveranciers van de bedrijven gebeurt. Dat loopt goed, weet De Raedt. "Elk bedrijf heeft zo zijn leveranciers voor koffie en dergelijke. Wij nemen met hen contact en vragen of ze de bag-in-a-box ook willen leveren."