Flory Van Donck achterna

THOMAS PIETERS Is heel sterk bezig. © BI

Het jaar zit er bijna op, maar niet voor Thomas Pieters en Thomas Detry. Eind deze week nemen ze deel aan de Wereldbeker voor teams op het parcours van de Metropolitan in Melbourne. Het is een toernooi met 28 landen, gespeeld volgens twee formules die we kennen van de Ryder Cup: fourballs en foursome.

Als er in teamverband wordt gespeeld, is golf een heel andere sport. Het individu staat niet langer centraal. In de plaats komen complementariteit, solidariteit en homogeniteit. In fourballs spelen de beide spelers van een team ieder een bal en wordt op ieder hole de beste verrekend. In foursome slaan ze om beurten met dezelfde bal. Dan komt het erop aan 72 holes lang geconcentreerd te blijven en elkaar aan te vullen. Belangrijk is dus dat de spelers van een team goed met elkaar opschieten. Dat is het geval voor Thomas Detry en Thomas Pieters. Ze zijn beiden opgeleid aan de Amerikaanse universiteit, ze zijn bevriend en koesteren dezelfde hoge ambitie in hun sport.

Thomas Pieters IS heel sterk bezig. Vorige zondag werd hij twaalfde in het DP World Championship in Dubai. Thomas Detry kan ook terugblikken op een paar uitstekende resultaten: hij werd derde in de Turkish Airlines Open, zevende in het Nedbank Championship en 29ste in Dubai.

De Belgen komen dus lang niet kansloos aan de afslag, temeer omdat geen enkele speler van de internationale top vijftien van de partij is. Deze Wereldbeker heeft nochtans een leuke prijzenpot van 7 miljoen dollar. Sportief bekeken is het bovendien een interessant en open toernooi. Heel wat landen zetten topspelers in die het seizoen in schoonheid willen afronden: Engeland speelt met Hatton en Poulter, Zuid-Afrika met Grace en Schwartzel, Australië met Leishman en Smith, Denemarken met Olesen en Kjeldsen, en de VS met Stanley en Kuchar.

De eerste World Cup was in 1953. Op de erelijst staan namen zoals Ben Hogan, Jack Nicklaus, Severiano Ballesteros, Tiger Woods, Bernhard Langer en Ernie Els. De beste Belgische prestatie noteerden we in 1955, toen Flory Van Donck en Arthur de Vulder in de top vier eindigden. In 1960, het hoogtepunt van zijn carrière, haalde Flory Van Donck het zelfs in het individuele klassement, dat vandaag niet meer bestaat: op het parcours van Portmarnock klopte hij in de play-off de Amerikaan Sam Snead.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content