Flexibel agressief

Sinds de financiële crisis zijn flexibel beheerde fondsen in trek bij beleggers. Een van de agressievere producten is R Club van Rothschild & Cie Gestion.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn flexibel beheerde fondsen populair. Dat soort producten biedt de mogelijkheid de risico’s op moeilijke momenten te beperken en die weer op te voeren zodra het klimaat gunstiger wordt. Een fonds dat bij Belgische beleggers grote bekendheid geniet, is Carmignac Patrimoine, dat er prat op kan gaan dat het geen geld heeft verloren toen de beurzen kelderden in 2008.

In normalere marktomstandigheden heeft ook een agressiever gemengd fonds zoals R Club van Rothschild & Cie Gestion sterke troeven. Het steeg over de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 12 procent per jaar en beschikt over vijf Morningstar-sterren. Sinds begin dit jaar heeft het fonds van Didier Bouvignies een rendement van 25 procent gehaald. De beheerders kunnen de verhouding tussen obligaties en aandelen in de portefeuille variëren tussen 20 en 80 procent, verspreid over alle geografische regio’s, en met een limiet van 20 procent voor de verschillende activaklassen (zoals kleine en middelgrote kapitalisaties, hoogrentende obligaties, converteerbare obligaties, aandelen buiten de OESO). Die benadering maakt een vrij soepel beheer mogelijk.

“Wij hebben geen bankennetwerk om onze producten te verkopen. Daarom worden we beoordeeld op onze resultaten: hoe we onze engagementen nakomen, neerwaartse bewegingen beperken en opwaarts potentieel optimaal benutten”, zegt Bouvignies. “Maar ik kan beleggers niet beloven dat het fonds niet daalt wanneer de markt een duikvlucht neemt. Om te beleggen in R Club is een beleggingshorizon van drie tot vijf jaar nodig.”

R Club is voor 80 procent belegd in aandelen, met een duidelijke voorkeur voor Europese en Japanse waarden. Bouvignies: “In Europa hebben we een voorkeur voor Franse en Italiaanse aandelen. Frankrijk beschikt over een heel gediversifieerde markt, terwijl Duitsland duur is en wordt gedomineerd door industriële en chemische waarden, waarin het moeilijk is kansen te vinden.”

Op dit moment is de portefeuille beperkt blootgesteld aan obligaties en valuta’s. “Onze strategie is gebaseerd op twee overtuigingen. Ten eerste denken we dat de stijging van de afgelopen maanden berust op gezonde fundamenten. Er is een monetair en economisch omslagpunt bereikt en we zien een hervonden vertrouwen bij de industrie. Ten tweede is het volgens ons nog niet te laat om op de trein te springen. De normalisatiefase op de Europese markt is nog niet afgelopen. Er hangt zeker geen sfeer van euforie boven de Europese aandelen.”

Geen opkomende markten

Didier Bouvignies belegt al twee jaar niet in de opkomende landen, wat sterk heeft bijgedragen tot de goede prestaties van R Club. “Landen zoals India, Indonesië, Brazilië en Turkije hebben de tekorten op hun lopende rekening laten oplopen. Dat heeft geleid tot een stijging van de consumptie, de inflatie en tot een daling van de koersen van aandelen en obligaties.” Daarnaast wijst de beheerder op de winstwaarschuwingen van groepen zoals Danone, LVMH en Unilever, die aantonen “dat de situatie op de opkomende markten moeilijker is”.

R Club

ISIN-code: FR0010537423

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content