Flessenhalzen lossen langzaam op

© Getty Images

De flessenhalzen in de aanvoerketens van de Europese industrie werden in december iets breder, leren enquêtes van het onderzoeksbureau IHS Markit. Personeelstekorten, onder meer als gevolg van de pandemie, wogen nog op de industriële productie, maar de tekorten aan grondstoffen en componenten namen af. Dat gaf de industriële productie vooral in Duitsland, maar ook in andere Europese landen, een opkikker. Nieuwe orders bleven vlot binnenstromen, zodat de orderboeken ondanks de hogere productie nog altijd op recordniveau blijven. De prijsdruk blijft bijzonder hoog, maar de stijging van de inputkosten nam licht af in het spoor van iets vlotter lopende aanvoerketens.

De kostendruk in de Europese industrie lijkt dus af te nemen, wat zich later dit jaar ook kan vertalen in een daling van de consumptieprijsinflatie, die ook in Europa hoger en hardnekkiger uitpakt dat eerst gedacht. Geduld is geen overbodige luxe, want de inflatie zal eerst nog worden gevoed door de hogere energie- en loonkosten in de dienstensector.

Alles bij elkaar blijft de impact van de omikrongolf op de Europese economie beperkt. De virusgevoelige dienstensectoren, zoals horeca, toerisme en recreatie, kregen een nieuwe klap, maar de industrie kon zich dankzij een vlottere bevoorrading net op tijd hervatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content