Financieel analist maakt de oversteek

Het lijkt stilaan een gewoonte te worden dat vooraanstaande financiële analisten de sprong maken van de sell side naar de buy side. Na Wim Lewi en Luc Van der Elst (allebei ex-Fortis) stapt nu ook Dirk Saelens over van KBC Securities naar een vermogensbeheerder. Bij Fin.Co gaat de Oost-Vlaming zijn eigen fonds beheren. “Inhoudelijk zal mijn job wel min of meer gelijk blijven, maar toch zullen er een paar belangrijke veranderingen zijn. Moest ik bij KBC Securities rekening houden met een waaier aan partijen zoals klanten, het genoteerde bedrijf, de media en interne diensten, dan moet ik nu een eigen investeringsstrategie te ontwikkelen. Bovendien zal ik mijn universum moeten verruimen, want tot voor kort volgde ik hoofdzakelijk bedrijven op uit de technologie- en telecomsector.”

Als hoofdanalist van KBC Securities was de 36-jarige Saelens verantwoordelijk voor de analistenteams in zowel Brussel (veertien mensen) als Parijs (drie mensen). Begin april maakt hij de overstap naar de Antwerpse holding Fin.Co. Die was tot nu vooral actief als private-equityspeler, maar wil voortaan ook participeren in beursgenoteerde bedrijven. “Conceptueel zaten we meteen op dezelfde golflengte. Lange termijn, waarde en lokaal (Benelux) zijn de basiskenmerken van onze investeringsfilosofie. Bij de selectie wordt de cashflow de doorslaggevende parameter, maar natuurlijk niet de enige”, laat Dirk Saelens al een beetje in zijn kaarten kijken.

Niets wees erop dat de jonge licentiaat wiskunde (Universiteit Gent) in het financiële wereldje carrière zou maken. “Na mijn studies wou ik doctoreren in de kwantummechanica, maar er was geen beurs beschikbaar. Daarom volgde ik toen nog een postgraduaat bedrijfseconomie aan Vlekho en daar beet de beursmicrobe voor het eerst”, vertelt Saelens. Via avondcursussen scherpte hij zijn theoretische kennis aan, maar de ultieme leerschool is natuurlijk zelf handelen op de beurs. Sofina en Brederode waren de eerste aandelen die hij voor zijn persoonlijke portefeuille kocht.

Toch maakte Dirk Saelens niet meteen van zijn hobby zijn werk, want eerst werkte hij op de IT-afdelingen van Procter & Gamble en AXA Bank. Pas daarna ging hij aan de slag als financieel analist. Eerst bij Bank Degroof, twee jaar later verkaste hij naar KBC Securities.

Dirk Saelens (36)

WORDT: fondsbeheerder bij Fin.Co

VRIJE TIJD: fietsen, spinning, fitness, badminton

D.V.T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content