Filmfestival van Gent

Straks start het 23ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in de Gentse bioscopen. Wat valt er te zien ?

Sinds enkele jaren heeft het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent aan elke bioscoop zijn eigen profilering gegeven, en ook deze 23ste editie houdt daaraan vast : de officiële selectie met de competitie “De Impact van Muziek op Film” heeft plaats in Decascoop, het “Filmspectrum” met zijn veelzijdige en puike bloemlezing van de wereldcinema in Studio Skoop en de “Focus” dit jaar op de Britse cinema samen met het druk bezochte “Geheugen van de Film” in de Sphinx.

De gastenlijst oog indrukwekkend, vooral naar de aanwezigheid van Peter Greenaway wordt uitgekeken. Greenaway komt niet alleen zijn betoverend mooie filmproductie “The Pillow Book” voorstellen, maar geeft ook een lezing over de nieuwe media en de toekomst van de cinema in het kader van het dit jaar nieuw opgerichte ‘Digiforum’. En in Galerie Fortlaan 17 loopt nog tot 27 oktober zijn tentoonstelling ‘The Tyranny of the Frame’.

Een overzicht van het hele programma kunnen we u hier niet geven, maar uit de officiële selectie pikken we vijf aanraders, die elk op zich een eigenzinnige stijl en zienswijze reveleren. Het Deense wonderkind Lars Von Trier (‘The Element of Crime’, ‘Europa’) greep met zijn imposante ‘Breaking the Waves’ net naast de Gouden Palm. Het tragische verhaal van Bess, die opbokst tegen de principes van een streng katholieke dorpsgemeenschap, wordt door Von Trier ongemeen sterk en realistisch verteld. David Cronenberg, bedacht met de Speciale Prijs van de Jury op het festival van Cannes ’96, behandelt zijn geliefkoosde onderwerp, het huwelijk tussen metaal en mens, voor deze Canadese cineast en scenarist een metafoor voor de aanpassing van de mens aan onze huidige technologische maatschappij. Cronenbergs ‘Crash’ is een controversiële film, waarin de suïcidaire fantasieën van de hoofdrolspelers georchestreerd worden in intens erotische auto-ongelukken. ‘Drifting Clouds’ is een mistroostig doch laconiek verteld verhaal over huwelijk en persoonlijke trots, minimalistisch en subtiel geregisseerd door de Fin Aki Kaurismäki. Het briljante ‘Lone Star’ behoort ongetwijfeld tot de beste films van de onafhankelijke Amerikaanse filmmaker John Sayles. Deze uitstekende scenarist en cineast behandelt zijn complexe mysterieplot over een vreemde moord in een Texaanse gemeenschap met zijn gekende helderheid en aandacht voor details. ‘La Promesse’ tenslotte is een doorleefd vertolkt vader-zoon-drama, scherp getypeerd door de Belgische broers Dardenne. Wijzen we tenslotte nog op de speciale voorstelling van de klassieker ‘Häxan’ in de Vooruit, met live-muziek van het Franse ensemble Art Zoyd.

Piet Goethals

Inlichtingen : tel.(09)225.25.12. Een drietalige website vindt u op volgend adres : http://www.cyberkafee.be/filmfestival. Het e-mailadres : filmfestival@infoboard.be

Peter Greenaway Komt zijn nieuwe film ‘The Pillow Book’ voorstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content