Fientje Moerman had moeten wachten

Boem paukenslag in het Vlaams parlement. Fientje Moerman is terug van weggeweest. Te vroeg. En als een dievegge in de nacht. Dat ze bovendien een bestuursmandaat opnam, bij het Gentse Sea Invest, doet de vraag rijzen wat ze uiteindelijk wil.

Ze zag er pips uit bij haar eedaflegging vorige week in de parlementaire assemblee. Politiek is een bijzonder harde business die de gezondheid geen goed doet. Yves Leterme is de jongste in de rij politici die erover kunnen meespreken. Maar goed, Moerman is zelf een bijzonder harde tante. Wie kaatst, mag de bal verwachten.

Ze kreeg die bal pal in het gezicht toen haar ex-kabinetschef, Rudy Aernoudt, klokkenluider werd en het favoritisme aan het licht bracht bij consultancycontracten die ze sloot. ‘Verraden door haar vertrouwensman’, klinkt het bij politici. Daarop is maar één reactie mogelijk: gelukkig maar dat Aernoudt uit de biecht klapte.

Al had het van meer moed getuigd mocht hij dat als kabinetschef hebben gedaan. Het gesjoemel gebeurde onder zijn neus. Toen hij dan toch zijn mond opendeed en de Vlaamse ombudsman daarop vernietigend was over het geknoei op het kabinet, nam minister Moerman ontslag.

Ze schenkt van nature uit niet snel vertrouwen en is geen teamspeelster. Haar politieke vechtscheiding met Aernoudt zal dat niet verbeterd hebben. Het gerecht verzamelt informatie over de kwestie. Daarop kan een gerechtelijk onderzoek volgen. Moermans parlementaire onschendbaarheid betekent geen bijkomende hindernis voor justitie omdat de feiten zich afspeelden toen ze minister was.

Dat neemt niet weg dat de ex-bewindsvrouw zich onkies gedraagt door plots opnieuw in het parlement te stappen. De deelstaatverkiezingen van 2009 komen er aan. Ze had moeten wachten op het oordeel van de kiezer. Tenminste als ze in de politiek wenst te blijven.

Eind vorig jaar nog verzekerde ze dat ze geen zitting zou nemen in het Vlaams parlement. Dat was bij een van de weinige contacten die ze met toppartijgenoten had. Moerman had zich voor de politieke buitenwereld zo goed als helemaal afgesloten en velen gingen er al van uit dat ze voor het bedrijfsleven zou kiezen. Haar keuze voor Sea Invest leek dit te bevestigen.

Hoe dan ook, in juni volgend jaar kan de kiezer oordelen en als Moerman zich opnieuw kandidaat stelt, ziet het er niet noodzakelijk somber uit voor haar. Ze heeft haar reputatie als Vlaams minister van Economie mee.

Bij de Open Vld zijn ze vooral verbaasd over haar verrassende terugkeer. En allicht denkt Moerman: door ze zo lang in het ongewisse te hebben gelaten, heb ik me vele onprettige gesprekken bespaard.

Ze had geen mandaat en geen inkomen meer. Nu eet ze van twee walletjes. Ze zit in haar parlementszetel, wat comfortabeler is als ze zich opnieuw aan het publiek wil presenteren. En met Sea Invest heeft ze een zitje in de privésector.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. (T)

Door Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content