FC MASSIVE

De bazen en de arbeiders.

Na urenlang doorzakken aan de toog van hun kantine in Boechout, durven de voetballers van Football Club Massive zich wel eens vergelijken met de Braziliaanse wonderknaap Ronaldo. Maar aan de resultaten van de amateurvereniging valt dat niet meteen af te lezen. In de – zopas afgelopen – competitie van de Antwerpse Vereniging van Vriendenclubs ( AVVV) verzekerde FC Massive zich in reeks drie nipt van het behoud.

FC Massive, een realistische variante van FC De Kampioenen, is een begrip binnen het Antwerpse amateurvoetbal. “In 1952 gesticht, is Massive de op drie na oudste vereniging van de AVVV,” zegt Jean De Coninck, algemeen secretaris van de AVVV. Roger Van Essche, een sinds 1996 bruggepensioneerde arbeider, maakte het wel en het wee van FC Massive van bij het begin van de jaren zestig mee. Het grootste deel van de tijd als speler, nu als begeleider en duivel-doet-al naast het terrein. “Ooit bracht FC Massive vier ploegen in lijn, zonder onderscheid met spelers die werkten in de fabriek,” vertelt Van Essche. “Dat waren de gloriedagen. Nu blijft er nog één elftal over, dat al lang niet meer alleen bestaat uit arbeiders van Massive.”

FC Massive – waarvan Eddy De Jaeck nog altijd het voorzitterschap waarneemt en waarin de verlichtingsspecialist jaarlijks 80.000 frank investeert – was lange tijd een begrip binnen het AVVV, niet het minst omwille van de gebezigde voetbaluitrusting. Alfons Van Bram, die als arbeider bij Massive werkte maar ook bij eersteklasseclub Lierse speelde, bracht jarenlang de afgedankte truitjes en broekjes van de eersteklasser mee voor “de mannen van de fabriek”. In 1965 werden de clubkleuren, op vraag van de Massive-directie, aangepast aan de bedrijfskleuren (blauw en geel). “We kregen toen van de bazen truitjes in satijn, met daarop een geborduurde engel,” mijmert Roger Van Essche. “Zonder overdrijven: de mooiste van België.”

In de tweede helft van de jaren zestig werd een prachtterein mét chalet aangelegd langs de E-313 in Wommelgem. “Tien jaar, tot in 1977, hebben we daar onze thuiswedstrijden mogen spelen. Sindsdien zijn we een ploeg op de dool. Massive verhuurt het terrein liever aan amateurploegen mét geld, genre Bayer of Gevaert. Het liefst zag de directie ons helemaal verdwijnen. Want wat heb je nu als baas aan zo’n stelletje amateurvoetballers?”

KAREL CAMBIEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content