FAXEN VIA DE PC: DIT IS BELGISCH

Roel Van Espen medewerker Trends

We hebben het in deze rubriek al eens eerder gehad over onlinefaxdiensten. Hiermee kunt u via uw e-mailprogramma faxberichten versturen en ontvangen. Goed om weten is dat ons land enkele spelers telt die u een heus Belgisch nummer kunnen aanbieden.

Faxen via uw mailbox heeft een aantal voordelen. Het vergt minder heen-en-weergeloop, het is minder omslachtig en u hoeft niet te investeren in een faxapparaat. Maar er zijn ook nadelen: uw computer moet online zijn, en bovendien is het niet altijd mogelijk om een Belgisch faxnummer te verkrijgen. Dat leidt tot wantrouwen en hoge communicatiekosten bij uw klanten en zakenpartners. Gelukkig zijn er ook een aantal diensten van eigen bodem.

Calligator en Faxbox

Calligator (http://www.calligator.com) is zo’n Belgische faxservice. Hier krijgt u een nummer toegewezen uit de zone 02, 03 of 09 (maar het is ook mogelijk om uw huidig nummer te behouden). Hiermee kunt u allereerst telefoneren met uw computer – dat gebeurt via de zogenaamde ‘voice over IP’-technologie. U krijgt er zelfs een voicemail bij: ingesproken berichten ontvangt u als audiobestand per e-mail. Maar daarnaast kunt u via dit nummer faxen ontvangen (in pdf-formaat) en versturen. Binnenkomende faxen zijn gratis, en u krijgt dan zelfs een melding via sms. Voor het verzenden van een faxbericht betaalt u een opstartkost van 0,05 euro plus 0,0212 euro per minuut (binnen België). Doorgaans kost het faxen van één pagina u dus 0,0712 euro. Handig is dat u steeds een ontvangstbevestiging via e-mail krijgt. Een abonnement op Calligator kost 69 euro per jaar, maar dit is inclusief 10 euro belwaarde. Ter info: uw faxberichten dient u te verzenden via Outlook – u ontvangt hier een specifieke plug-in voor. Maar als u ook faxen wilt versturen vanuit een andere applicatie – bijvoorbeeld Word of Excel -, dan kost u dit 30 euro extra per jaar.

Een andere Belgische faxdienst is Faxbox (http://www.faxbox.be). Hier hebt u de keuze uit een ruimer aanbod aan faxnummers: u kunt namelijk kiezen uit de zones 02, 03, 011, 016, 09 enzovoort. Deze service focust zich uitsluitend op faxen – telefoneren van op uw pc via dit nummer is dus niet mogelijk. Daarnaast beperkt Faxbox zich voorlopig tot het ontvangen van faxberichten; zelf faxen versturen, kan nog niet met deze dienst. Alle binnenkomende faxen worden naar uw e-mailadres verstuurd als tif- of pdf-bestand, en u hoeft hier geen speciale software voor te installeren. De eenmalige activeringskost voor deze dienst bedraagt 10 euro, en u betaalt jaarlijks 59 euro voor het abonnement. Hierin zit overigens een back-upservice: alle binnenkomende faxen worden bewaard door Faxbox, zodat u ze nooit kan kwijtraken.

Beter dan de buitenlandse spelers?

Als we Calligator en Faxbox vergelijken met internationale faxdiensten zoals het bekende jConnect (http:// www.j2.com), valt onmiddellijk op dat u bij de Belgische spelers de keuze hebt uit meer zonenummers. Bij jConnect kunt u alleen een faxnummer uit de Brusselse zone 02 verkrijgen (dat overigens ook dienst doet als voicemail). Het ontvangen van faxen is gratis, en voor het versturen van een faxbericht betaalt u 0,09 euro per pagina. De activering van deze dienst kost u 12,95 euro, en maandelijks betaalt u eveneens 12,95 euro voor het abonnement (neemt u een jaarabonnement, dan betaalt u129,50 euro).

Bij eFax (http://www.efax.com) – eveneens Amerikaans – krijgt u ook alleen een 02-nummer toegewezen. De tarieven zijn identiek aan die van jConnect: faxen ontvangen is gratis, en per gefaxt blad betaalt u 0,09 euro. De eenmalige activering en het maandelijkse abonnement bedragen hier echter slechts 11 euro (neemt u een jaarabonnement, dan betaalt u 110 euro). Maar vooral handig is dat u hier ook kunt intekenen op een gratis abonnement: u krijgt dan een Belgisch (070-)nummer toegewezen, waarop u kosteloos faxen kunt ontvangen (niet versturen).

WELKE ONLINEFAXDIENST KIEST U?

Wilt u faxen versturen? Overweeg dan Calligator: deze dienst is goedkoper en stelt meer zonenummers (02, 03 en 09) ter beschikking dan bijvoorbeeld het populaire jConnect.

Wilt u faxen ontvangen? Dat kan kosteloos met uw Calligatorabonnement. Hebt u echter geen Calligatoraccount, gebruik dan de gratis dienst van eFax.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content