FARMA IN HET GROOT

De West-Vlaming François Piers (47 j.) is zopas verkozen tot secretaris-generaal van de Groupement International de Répartiteurs Pharmaceutiques (Girp). Deze beroepsorganisatie groepeert 400 Europese farmaceutische groothandels, die samen tekenen voor 70.000 jobs en 2500 miljard frank omzet.

Oostendenaar Piers (gewezen burgemeester Jan Piers is zijn oom) heeft veel om handen : hij is ondernemer, rechter in handelszaken aan de Brugse rechtbank, voorzitter van het Oostendse bedrijvencentrum, consul voor Tunesië in West-Vlaanderen en voorzitter van de Belgische vereniging van farmaceutische groothandels. Komt daar nu nog het secretariaat-generaal van Girp bij, een mandaat met een in principe onbeperkte looptijd. Piers : “De farmaceutische groothandels zijn een essentiële link tussen de farmaceutische industrie en de apothekers. Dit betekent ook dat we twee belangengroepen moeten dienen, elk met hun eigen problemen. Zo beklaagt de industrie er zich over dat de prijzen voor farmaceutische producten per land verschillen. Zowel de gevestigde farmaceutische industrie als de apothekers moeten dan weer zien om te gaan met de zogenaamde generische geneesmiddelen, en ook dat is niet altijd even gemakkelijk. Kortom, de groothandels moeten verschillende heren dienen en ervoor zorgen dat de link gewaarborgd blijft. Als secretaris-generaal wacht mij vooral de taak om te praten met, en waar nodig te lobbyen bij de erkende gesprekspartners op het niveau van de Europese Unie.”

Ofschoon de Girp zijn thuisbasis heeft in Brussel, zal Piers zijn nieuwe opdracht hoofdzakelijk vanuit zijn thuisbasis Oostende sturen. “In het nieuwe Europa ligt Oostende even centraal als Brussel,” geeft hij aan. “Twee medewerkers staan mij bij in mijn taak als secretaris-generaal.”

Na zijn studies (jurist, Vlerick, postgraduaat financiën en economie) stapte Piers midden de jaren zeventig mee op het door vader André Piers uitgestippelde pad. Het familiebedrijf Ostend Pharma beleverde aanvankelijk klinieken van farmaceutische producten, maar zou zich eind de jaren zeventig profileren als groothandelaar richting apothekers. In 1991 verwierf het Franse OCP alle aandelen in Ostend Pharma, wat volgens François Piers een gelukkige keuze is geweest. OCP is zelf inmiddels opgegaan in het Duitse Gehe, de nummer één van de sector in Europa. Tussen 1991 en 1996 bleef François Piers gedelegeerd bestuurder van Ostend Pharma, en kocht eind vorig jaar het filiaal Pharmedi een filiaal van Ostend Pharma dat eveneens in de overnamedeal zat terug. Pharmedi is een onafhankelijk bedrijf dat instaat voor consulting inzake farmaceutische groothandel, maar ook voor trading van farmaproducten. Ofschoon er hem, ook als vader van twee dochters, steeds minder tijd rest, probeert François Piers het Latijnse gezegde mens sana in corpore sano na te leven. Hij neemt graag een tennisracket of jachtgeweer in de hand en bindt in het winterseizoen ook de skis aan de voeten. “Golf heb ik al enkele jaren laten varen. Vanwege te tijdrovend.”

FRANÇOIS PIERS (GIRP) De farmaceutische groothandels vormen een essentiële link tussen de farmaceutische industrie en de apothekers. We moeten dus twee belangengroepen dienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content