Failliet, maar niet verloren

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Ooit stond Will Erens aan het hoofd van het internationaal gereputeerde designbedrijf Creneau. Na het faillissement startte hij – armer, bescheidener en wijzer – met een nieuw initiatief: Puresang.

“Een Belgische ondernemer die failliet is gegaan, moet blijven vechten tegen negativisme,” verzucht Will Erens, die in december 2001 de boeken neerlegde van het Hasseltse designbedrijf Creneau. “In de States is failliet gaan de normaalste zaak van de wereld. Ik was alles kwijt. Neen, ik geef niet op. Puresang zal bewijzen dat we artistieke kwaliteiten kunnen koppelen aan efficiënt management. We hebben geleerd uit het verleden.”

Na het faillissement en de overname van het actief door de Lummense bouwonderneming VCK, werkte Erens nog een tijd voor Creneau. Hij vertrok na een grondig meningsverschil met VCK-topman Werner Vanherle. Over en weer klinken verwijten van financieel wanbeleid en zelfs gesjoemel. De advocaten wetten hun messen (onder meer over het recht te refereren aan de werken die het oude Creneau heeft uitgevoerd). Erens: “Het zit diep. Maar ik wil er niet meer over praten. Ik concentreer me liever op Puresang dan m’n gemoed te vergallen met het verleden.”

Wat liep er fout met Creneau, goed voor 75 miljoen euro omzet? Het was te groot en te veelzijdig voor Erens, luidt de kritiek. Behalve met design, hield het bedrijf zich ook bezig met de uitwerking van interieurs. De 35 personeelsleden wogen op de kostprijs. Erens: “Na een tijdelijke dip, draaide de bank genadeloos de kraan dicht.” Hierover loopt nog een proces tussen Dexia en Erens.

Puresang (een handelsnaam van de vennootschap Pure Sang NV) levert oplossingen aan op het vlak van interieurs, design, creatieve concepten en marketing, en dat op fee-basis. De uitwerking is een zaak voor de klant. Een vaste kern van vijf personeelsleden werkt met losse medewerkers. Erens: “Het resultaat: minder overhead, meer soepelheid en grotere efficiëntie.”

Antwerpen als thuisbasis

Will Erens is bestuurder noch aandeelhouder van de NV Pure Sang. “Officieel is Will bediende, maar de facto is het zijn bedrijf,” aldus financieel directeur Koen Habraken (via de managementvennootschap Account Xpress). Habraken paste kunst- en vliegwerk toe bij de opstart van Erens’ nieuwe initiatief in december 2002. De NV Pure Sang is gegroeid uit de slapende vennootschap Jules Sterckx NV, ooit een schrijnwerkerij. De aandelen zijn in handen van Marino Casas en Anthea Paul, die de vennootschappen van het vroegere Creneau in Barcelona en Londen leidden. Het Spaanse Promociones i Obras Nicobar (vroeger partner van Creneau, vandaag van Puresang) bleef bestaan, maar Creneau UK verdween van de kaart. De vroegere medewerkers gaan met een nieuw bedrijf verder voor Puresang. Een Amerikaanse poot is in de maak.

Een lening van een kwart miljoen euro van Promociones i Obras Nicobar, naar eigen zeggen geen bedrijf van Erens, maakte de start van Pure Sang NV financieel mogelijk. De helft werd geïnvesteerd in de inrichting van de (gehuurde) gebouwen in de Antwerpse Sint-Michielsstraat. Waarom de sinjorenstad? “Het bruist hier, en creatief talent heeft een internationale uitstraling,” aldus Erens, die contacten legt om zijn bedrijf in te schakelen in de citymarketing. “De Limburgse kerktorenmentaliteit en dorpspolitiek waren beklemmend.”

Het voorbije boekjaar – verlengd tot juni 2003, dus zeven maanden sinds de start – haalde Pure Sang 440.000 euro omzet. Dit jaar hoopt Habraken op 1 miljoen euro en een brutowinst van 20 %. Spanje (2,5 miljoen euro omzet) telt 22 personeelsleden en Londen haalt met drie medewerkers een half miljoen pond omzet.

Enkele vroegere klanten van Creneau ( Pepe Jeans, Levi’s en Selfridges) behoren tot Erens’ portefeuille. Belgian Beer Café (Interbrew) heeft die stap niet gezet.

Erens geeft grif toe dat het faillissement ook commercieel een harde dobber was. “Je geloofwaardigheid daalt uiteraard onder nul,” zegt hij. “Iedere keer uitleggen wat er verkeerd was gelopen en toch bewijzen dat de toekomst roos kleurt, is geen makkelijke klus. Project na project zullen we bewijzen dat deze ploeg weer op de kaart staat.”

Hans Brockmans

“Een faillissement is hard. Iedere keer uitleggen wat er verkeerd is gelopen en toch bewijzen dat de toekomst roos kleurt, het is geen makkelijke klus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content