EXQI LONKT NAAR BUITENLANDS KAPITAAL

Gabriel Fehervari zoekt volop naar extern kapitaal om zijn nieuwe zender Exqi Plus op het scherm te krijgen. Aangezien de Belgische kandidaten terughoudend reageren, boort hij mogelijk een buitenlandse optie aan.

Opluchting en speculatie in medialand. Opluchting bij Gabriel Fehervari, de CEO van de beursgenoteerde mediafaciliteitengroep Alfacam, want hij kreeg van kabelmaatschappij Telenet eindelijk groen licht voor de analoge verdeling van zijn geplande algemene zender Exqi Plus. Speculatie in de rest van de sector, want voor de lancering van zijn nieuwe zender richtte Fehervari eind juni de nieuwe nv Exqi op. En die moet worden gekapitaliseerd.

Exqi hoeft misschien niet te investeren in techniek of gebouwen omdat de infrastructuur van Alfacam daarvoor kan worden gebruikt, maar de verdere productie, de technical access fee om analoog uit te zenden en een verwacht personeelsbestand van 80 tot 120 mensen zijn ook niet goedkoop. “Onze uitgaven liggen tussen de 30 en 60 miljoen euro en we willen zo snel mogelijk winstgevend zijn”, zegt Fehervari. Hij stopt zelf 4,5 miljoen euro in de nieuwe nv, waarvan Alfacam een belangrijke aandeelhouder blijft.

Dan rest de vraag wie de andere aandeelhouders van Exqi worden. Erik Dejonghe, professor nieuwe communicatietechnologieën aan de Universiteit Gent, sluit zo goed als uit dat operatoren zoals Telenet of Belgacom zelf zouden investeren in een nieuwe zender, hoewel dat indertijd zowat het handelsmerk was van John Malone, de peetvader van Liberty Global, de moedermaatschappij van Telenet. “De distributeurs en de commerciële televisie zitten nu al in een liefdevolle wurggreep. (Telenet kan bijvoorbeeld beslissen een zender niet analoog uit te zenden.) Dat ze die situatie nog verder zouden verzuren door een participatie in een nieuwe zender, zou verwonderen.” Bernard Rapaille, hoofd televisie bij Belgacom, bevestigt. “Wij verdelen de zenders. Niets meer.”

Te weinig marktaandeel

Het is geen geheim dat Fehervari en zijn voormalige strategisch adviseur Wim Vanseveren wel de contacten met alle Belgische mediagroepen aanhaalden. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat De Persgroep en Roularta Media Group meestappen in het verhaal aangezien zij alle twee belangen hebben in de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), de moeder van onder andere VTM.

De mediagroep Corelio, die onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad uitgeeft en onder meer participeert in het productiehuis Woestijnvis, is mogelijk wel geïnteresseerd in een deelname. “We zijn geen bevoorrechte gesprekspartner”, ontkent gedelegeerd bestuurder Luc Missorten de geruchten. “Als we inhoudelijk tot een win-winsituatie komen, kunnen we daar met Fehervari wel over praten als zijn plannen verder gevorderd zijn, maar we zijn niet geneigd om minderheidsaandeelhouder te worden van een bedrijf waarvan het marktaandeel zo klein is.”

Bij Sanoma Magazines is niemand bereikbaar voor commentaar, maar vermoedelijk zou ook deze uitgever baat hebben bij een samenwerking. Hij heeft namelijk 50 procent van het productiehuis van Goedele Liekens, Jok Foe, in handen.

Willy Lenaers, gedelegeerd bestuurder van Concentra, uitgever van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen en oprichter van de seriezender Acht, is ook te vangen voor het idee van inhoudelijke samenwerking. “Daar zijn we toe bereid. Er zijn principiële afspraken over, al is er nog niets concreets afgesproken.” Mee in het kapitaal van Exqi stappen, vindt Le-naers momenteel nog een stap te ver. “Investeren is geen primaire rol voor een mediabedrijf. We hebben onze middelen trouwens nodig voor onze eigen initiatieven. Misschien zijn er wel kandidaten uit de rest van de Benelux.”

De Waalse poot van RTL zoekt inderdaad al langer naar een manier om de Vlaamse markt te betreden, met in het verleden veel toespelingen over een overname van VTM tot gevolg. Het mediabedrijf staat ondertussen op goede voet met VMMa waardoor een overstap naar Exqi waarschijnlijk minder prominent op de agenda staat. Fehervari wil bovendien ook in het zuiden van ons land uitzenden en wordt dus een concurrent van RTL. Bij onze noorderburen wordt algauw aan John De Mol gedacht, maar hij houdt nog een kater over aan de oprichting van zijn zender Talpa.

Onder het dertigtal kandidaten waarmee Fehervari praat, zitten ongetwijfeld ook durfkapitaalfondsen. Alfacam-aandeelhouder Gimv is een voor de hand liggende gesprekspartner, ware het niet dat de investeringsmaatschappij haar aandeel in Alfacam al afbouwde tot 3,2 procent en ze volgens waarnemers weinig happig is om nu met Exqi in zee te gaan. De ParticipatieMaatschappij Vlaanderen toont wel interesse om in het Exqi-dossier te snuisteren met het oog op een participatie, maar werd – o ironie – tot nu toe nog niet gecontacteerd. Mogelijk wordt er dus naar het buitenland gekeken voor de financiering van Exqi Plus.

Luxueuze Rus

Een van de mogelijke scenario’s is misschien Jean Stock, straks 61, een van de zes bestuurders van Alfacam, lid van het auditcomité, en de voormalige secretaris van de European Broadcasting Union (Eurovisie en Euroradio). Hij is een gewezen journalist en programmamaker van RTL die in 1987 programmadirecteur werd van het toen opstartende M6, de Franse algemene tv-zender van de RTL Group (Bertelsmann). Later was hij nog verantwoordelijk voor de audiovisuele activiteiten van Havas en drie jaar topman voor de Franstalige wereldzender TV5Monde. Onnodig te zeggen dat al wie meetelt in de Franstalige media in zijn agenda staat, maar er is meer.

In 2006 startte hij samen met zijn zoon Jean-Baptiste, Luxe TV, met kapitaal van het Luxemburgse Luxadvor en vorig jaar, volgens D’Letzebuerger Land, ook van OPK Media Holding. Beide bedrijven worden gecontroleerd door de Russische miljardair Sergey Pugachyov, die in april nog de Franse noodlijdende tabloid France-Soir kocht. Zijn zoon Alexandre heeft er nu de leiding. Zijn vertegenwoordiger bij de moedermaatschappij van Luxe TV – DVL.TV SA – zo blijkt uit het handelsregister, is David Henderson-Stuart (36), een Parijse advocaat met diploma’s van Oxford en de Sorbonne en een adres in Moskou. Het Franse persagentschap AFP omschreef hem vorig jaar, na de overname van de Franse specerijenhandel Hédiard door Luxadvor, als de president van Luxadvor en de algemeen directeur van de OPK investeringsgroep.

Jean Stock was niet te bereiken wegens vakantie, net als zijn zoon Jean-Baptiste Stock, de CEO van Luxe TV en voormalig fondsbeheerder voor Axa Private Equity in New York. Luxe TV, dat op BelgacomTV en verder tot in Hongkong te zien is, startte direct in hoge definitie – het handelsmerk van Fehervari. Het is een gratis tv-kanaal met publireportages over luxe. De moedermaatschappij DVL.TV is een snelgroeier. Ze verdubbelde vorig jaar zowat haar balanstotaal tot 8,5 miljoen euro. De firma verloor daarbij wel 5,2 miljoen euro en klokte af op een overgedragen verlies van 12 miljoen euro. Dat werd meer dan bijgepast met kapitaalverhogingen van nagenoeg 8 miljoen euro tot nu 18 miljoen euro. Geen gebrek aan lef en fondsen daar.

Door Bruno Leijnse en Sjoukje Smedts/Foto Belga

Onder het dertigtal kandidaten waarmee Fehervari praat, zitten ongetwijfeld ook durfkapitaalfondsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content