Expo real, het duitse broertje van mipim

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Van 23 tot 25 oktober vindt in München de negende editie van Expo Real plaats. De beurs is in korte tijd uitgegroeid tot een internationale ontmoetingsplaats voor de vastgoedwereld. De vraag is waarom je hier zo weinig Belgen tegenkomt.

Het is weer druk in München. De stad is nog maar net bekomen van erg zware Oktoberfesten en daar opent de Expo Real al zijn deuren. Niet dat beide evenementen enige gelijkenis vertonen. Of toch. Net als de beroemde bierfeesten lokt de vastgoedbeurs een erg internationaal publiek naar de Beierse hoofdstad.

De internationale uitstraling van Expo Real is vrij nieuw. Het is een jonge beurs (begonnen in 1998) en heeft pas sinds enkele jaren een plekje kunnen veroveren in de drukbezette agenda’s van de vastgoedprofessionals. De groei van de beurs is wel opmerkelijk. In 2000 reserveerden 617 standhouders een plaatsje op de beursvloer van de Messe München; vorig jaar was dat al opgelopen tot 1415. En het bezoekersaantal steeg in zes jaar van 8305 tot 17.598. Die bezoekers kwamen vorig jaar uit zestig landen.

Dat Duitsland een toegangspoort is naar de sterk groeiende vastgoedmarkten van de Centraal- en Oost-Europese landen, heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in deze groei. “Maar er is ook gewoon de toegenomen interesse voor vastgoed. De sector is de voorbije jaren transparanter, internationaler en professioneler geworden. En daar plukt zo’n beurs de vruchten van,” zegt Stefan Kennes van King Sturge, een van de Belgische deelnemers.

De Belgische vertegenwoordiging op de beurs is vrij beperkt: op de deelnemerslijst komen we een vijftigtal Belgen tegen. En er zijn slechts vijf Belgische exposanten: CB Richard Ellis (CBRE), King Sturge, Immobiliën Hugo Ceusters, City Projects en een afvaardiging van de Duitstalige Gemeenschap. De eerste drie staan overigens op een internationale stand. “Het aantal Belgische bezoekers neemt wel elk jaar toe,” zegt Jaco Van Ekeris, van Van Ekeris Expo Service, de vertegenwoordiger van de Messe München voor de Benelux. “Maar dat heeft nog niet geleid tot meer Belgische exposanten. We werken eraan. En voor de volgende editie heeft de stad Gent al interesse getoond.”

“Dat er zo weinig Belgen zijn, verbaast me wel,” zegt Marc Heymans, verantwoordelijke external affairs voor City Projects. “Wij hebben vier grote projecten en die willen we bij een internationaal investeerderspubliek aan de man brengen. Daar is Expo Real uitermate geschikt voor.” City Projects is de Belgische tak van het Nederlandse Snippe Projecten. De Nederlandse vastgoedwereld is wel al enkele jaren sterk vertegenwoordigd in München.

Uit de schaduw van Mipim?

City Projects was ook opvallend aanwezig op Mipim in Cannes, die andere grote vastgoedbeurs. “We hebben de indruk dat Expo Real goed bezig is om een echte evenknie van Mipim te worden,” zegt Marc Heymans. Voorlopig is Mipim nog een maatje groter. De recentste editie van Mipim was goed voor 2277 exposanten en 21.415 bezoekers. Mipim, een organisatie van Reed Midem, duurt wel een dag langer dan Expo Real.

Stefan Kennes merkt op dat de focus van de twee vastgoedbeurzen erg gelijkaardig is. “Beide beurzen zijn echte ontmoetingsplaatsen voor vastgoedbeleggers, banken, projectontwikkelaars, vastgoedadviseurs en vertegenwoordigers van steden en regio’s,” zegt hij. “Toch vullen ze elkaar goed aan. De tijd- spanne tussen beide beurzen is bijna een half jaar. Dat is ideaal.”

Maxime Xantippe, head of investment bij CBRE, ziet toch ook enkele verschillen. “Expo Real is ongetwijfeld veel internationaler geworden. Maar toch blijft het een Duitse beurs. Mipim is geen Franse beurs. Het is een echte internationale beurs die toevallig plaatsvindt aan de Côte d’Azur, wat het natuurlijk wel aangenaam maakt. Dat is ook een verschil: de sfeer in Cannes is toch iets frivoler dan in München.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content