Exclusief sportief

De Jaguar XK8 is een schitterende sportieve auto. De krachtige V8-motor en de “dubbele” versnellingsbak staan borg voor rijplezier van de bovenste plank.

De Jaguar XK8 hoort thuis in het marktsegment van de exclusieve sportieve wagens ; zijn rechtstreekse concurrenten zijn de Mercedes-Benz 320 en 500 SL, de BMW 840i en de Aston Martin DB7. Rekening houdend met de automatische versnellingsbak, het vermogen, de prestaties en de verkoopprijs, kan de XK8 ook vergeleken worden met de Porsche 911 Carrera Tiptronic hoewel deze laatste met zijn zescilinder boxermotor bedoeld is voor een ander publiek. Bovendien is de 911 Carrera een loepzuivere sportwagen, terwijl de Jaguar “slechts” een sportieve two-seater is.

Een van de meest opvallende elementen van de XK8 is de nieuwe “dubbele” automatische versnellingsbak met vijf verhoudingen, die veel gelijkenis vertoont met de Tiptronic van Porsche. Beide versnellingsbakken kunnen ook manueel bediend worden, zonder te ontkoppelen en zonder het gaspedaal te lossen. Dat is een ijzersterke garantie voor een zeer sportief en bijzonder veilig rijgedrag.

De Jaguar XK8 onderscheidt zich evenzeer door zijn krachtige, soepele en fluisterstille motor die schitterend aan zijn trekken komt in combinatie met de “dubbele” automaat. Bij manueel schakelen (zoals wij het tijdens onze testrit vaak deden) en zonder de druk op het elektronisch gaspedaal te verminderen, kan men rekenen op een onmiddellijke reactie van de motor zodat de grip op het wegdek constant blijft. Dit geldt zowel voor de “normale” stand als voor de “sport”-positie, die ingesteld kan worden via een drukknop op de middenconsole achter de schakelpook. De wegligging en de rijstabiliteit van de XK8 behoren dan ook tot het veiligste van wat momenteel wordt aangeboden (tractiecontrole is standaard).

En dan is er het exclusieve, typisch Britse interieur van het sportmodel van Jaguar. Sportieve chauffeurs zullen zich aangetrokken voelen door het zwarte esdoornhouten instrumentenbord en dito middenconsole. Onze voorkeur gaat echter naar het klassieke Jaguar-interieur, waar dashboard en middenconsole bekleed zijn met panelen van lichtbruin walnotenhout. De combinatie van het beige lederen interieur (in optie) en de wortelnoten sierpanelen (in optie) maakt van deze Jaguar een echte exclusieve Britse wagen.

Zowel in de Coupé– als in de Cabriolet-versie is de Jaguar XK8 een uitermate sportieve auto, die uiting geeft aan de levensstijl van de eigenaar. Verfijning, zin voor traditie en genieten van de mooie dingen in het leven spelen daarbij een belangrijke rol.

PATRICK OP DE BEECK

Jaguar XK8 Coupé Een prachtige sportieve auto voor verfijnde levensgenieters met zin voor traditie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content