Evere blijft een goede zaak

BRUSSEL De vastgoedmarkt lijkt er af te koelen. © DEBBY TERMONIA

Behalve in Ukkel, Anderlecht en Evere waren de prijsstijgingen in het Hoofdstedelijk Gewest gematigder in de eerste jaarhelft. De huurprijzen dalen hier en daar zelfs wat. Voor een goed rendement moet je in Evere zijn.

De markt van de bestaande appartementen in Brussel lijkt na twee turbulente jaren eindelijk wat af te koelen. Alleen in Anderlecht (+10,4%), Evere (+9,3%) en Ukkel (+7,9%) zijn de vraagprijzen in het afgelopen jaar sterk blijven stijgen, volgens de vastgoedbarometer van het studiebureau de Crombrugghe & Partners. Over een periode van drie jaar bekeken, zien we in vijf gemeenten een stijging tussen 8 en 10 procent: Anderlecht, Evere, Laken, Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem. Die laatste gemeente is, op basis van een referentieappartement van 80 vierkante meter met twee slaapkamers, nu de duurste van de hoofdstad.

Daarmee is Elsene de toppositie kwijt die het jarenlang heeft ingenomen. In Oudergem bedraagt de vraagprijs per vierkante meter nu 4.250 euro, in Elsene is dat 4.243 euro. Bekijken we de werkelijke oppervlakte van de appartementen, dan gaat Elsene wel nog aan de leiding. Met een gemiddelde oppervlakte van 124 vierkante meter bedraagt de reële prijs van een appartement 526.000 euro. Sint-Pieters-Woluwe volgt met 524.000 euro (124 m2). Daarna komen Ukkel (489.000 euro, 124 m2), Etterbeek (430.000, 113 m2), Brussel-Stad (413.500 euro, 113 m2) en Oudergem (374.000 euro, 88 m2).

De meest betaalbare appartementen bevinden zich vooral in het noorden van Brussel en in Molenbeek. Ondanks hun groeipotentieel waren de prijsstijgingen er milder.

Huurprijzen

Ook de huurmarkt koelt af. Slechts enkele gemeenten hebben hun huurprijzen met meer dan 5 procent zien stijgen. In de andere gemeenten komen de beleggers van de regen in de drop. In gemeenten als Elsene (-0,3%), Anderlecht (-2,8%), Molenbeek (-2,6%) en Vorst (-1,6%) dalen ze zelfs.

In de helft van de gemeenten bedraagt de gemiddelde huur meer dan 1.100 euro voor een doorsneeappartement van 80 vierkante meter. De hoogste reële huurprijzen (rekening houdend met de werkelijke oppervlakte) telt Sint-Gillis: 1.750 euro voor een, toegegeven, zeer ruim appartement (124 m2). Elsene volgt met een gemiddelde huurprijs van 1.670 euro voor een flat van 109 m2.

De rendementen zijn minder homogeen. Sint-Joost-ten-Node (4,75%) en Evere (4,70%) bieden het meest waar voor het geld van de belegger. De gemeenten in het zuiden van Brussel hebben de laagste opbrengsten.

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immovlan.be. De Crombrugghe & Partners past op die ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare verkoop- en huurprijzen te komen. Het (theoretische) brutohuurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

Evere blijft een goede zaak
Evere blijft een goede zaak
Evere blijft een goede zaak
© Getty Images
Evere blijft een goede zaak
© Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content