EVALUEREN BLIJFT DEBASISFILOSOFIE VAN WELCH

Marc Buelens, hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School, is nooit een grote Jack Welch-fan geweest. Maar na het lezen van Winning stuurt hij zijn visie bij. “In de VS zag ik een tv-interview met Welch, las ik een artikel in USA Today en uiteraard ook zijn boek. Ik moet toegeven dat ik bevooroordeeld was. Ik heb me wat laten vangen aan zijn stijl en bijnamen als Neutron Jack. Wat ik gezien, gehoord, gelezen heb, heeft indruk op mij gemaakt.”

Buelens beklemtoont dat je bij Welch de stijl van de inhoud moet onderscheiden. Welch heeft een arrogante, scherpe stem, maar is tegelijk zeer open. “Ik gebruik video-interviews met Welch tijdens mijn lessen,” geeft Buelens toe. Het verbaast hem niet dat Welch nog altijd het grote voorbeeld is voor vele managers. Eerst en vooral heeft hij tijdens een lange periode bij GE sterke resultaten behaald. “Hij is daarbij steeds, voor zover we weten toch, eerlijk geweest. Daarnaast inspireert hij bij interviews of voordrachten. En hij kan inzichten doorgeven.”

Welch heeft ook zijn opvolging degelijk geregeld. En de successen blijven duren. Ook niet onbelangrijk: hij heeft zijn managementinzichten kunnen doorgeven aan medewerkers die ze buiten GE met veel succes hebben toegepast. Het beste voorbeeld is zijn voormalige medewerker Larry Bossidy, die in zijn boek Execution gelijkaardige managementprincipes ontwikkelt.

Het sterke idee in Winning is dat hij de dingen in elkaar laat schuiven, stipt Buelens aan. Een CEO moet coachen, maar moet niet alleen dat doen. Vandaar de waarschuwing van Buelens: de acht punten die Welch opnoemt, zijn onvoldoende om een goede manager te zijn. “Je mag leiderschap of coaching niet isoleren. Je moet dat zien in het geheel van zijn aanpak. Vooraleer Welch over leiderschap begint, wijdt hij een hoofdstuk aan oprechtheid. Dat is een sterk idee: wees oprecht en provocerend, heb moed. Een eigenschap die veel managers ontberen.”

Evalueren blijft de basisfilosofie van Welch: eerlijk, confronterend, duidelijk. Van mensen als Welch zou je na- tuurlijk denken dat een echte leider een superman is, maar dat klopt niet. “Wat Welch vertelt, veronderstelt alleen moed, maar die gave is wel erg zeldzaam. Het beeld van Welch is juist haalbaar voor iedereen, als je maar moed hebt. Wie durft als CEO tijdens vergaderingen langdurig tegen andere mensen in te gaan?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content