Europese Tour wordt strenger

John Baete

De bazen van de Europese Tour leggen de lat nog iets hoger. Om lid te worden van de Europese Tour, moet een speler voortaan minstens dertien toernooien in het hele seizoen spelen. En dat terwijl de norm amper twee jaar geleden werd verhoogd van elf naar twaalf verplichte deelnames.

Ondertussen wordt het voor de Europese Tour moeilijker om zowel sportief als financieel vooruit te gaan omdat de beste spelers liever gaan deelnemen aan de Amerikaanse Tour. Nieuw is dat trouwens niet, want Europese topspelers hebben zich altijd al laten aantrekken door het US PGA, dat niet alleen betere spelers aan de afslag krijgt, maar ook meer zon en vooral meer dollars biedt.

De Noord-Ieren Rory McIlroy en Graeme McDowell hebben zich ingeschreven voor de Amerikaanse Tour, net zoals de Engelsen Luke Donald, Paul Casey en Justin Rose dat al deden. Ook de Ier Padraig Harrington en de Spanjaard Sergio Garcia zijn actief in de States.

Luke Donald, held van de jongste Ryder Cup, achtste in de Amerikaanse ranglijst achter Rose, vijftiende in de Race to Dubai (noem dat het Europese klassement volgens verdienste) en achtste speler in de wereld, denkt dat de nieuwe regel zich tegen de Europese Tour kan keren. “De beste spelers kunnen zeggen: ‘dan speel ik niet meer in Europa’ . Het is heel moeilijk om in beide Tours mee te draaien.”

Dat heeft ook gevolgen voor de samenstelling van het Europese team voor de Ryder Cup. De spelers worden geselecteerd op basis van hun rangschikking in het internationale klassement en in het Europese circuit, dat voorrang krijgt op het Amerikaanse klassement.

Zo was Luke Donald ondanks zijn goede prestaties niet automatisch geplaatst voor de recente Ryder Cup en moest hij een wildcard krijgen van kapitein Colin Montgomerie. Paul Casey, zevende speler in het wereldklassement dankzij zijn prestaties in de Amerikaanse Tour, werd zelfs helemaal niet opgenomen in de Europese ploeg.

Een mogelijkheid is natuurlijk dat de Europese ploeg uitsluitend op basis van het internationale klassement wordt samengesteld, wat vanuit een sportief oogpunt trouwens logischer zou zijn. Alleen zou dat dan weer nefast zijn voor de Europese Tour, die de bakermat van Europese golfsport wil blijven. Bovendien is het ook de Europese golfwereld die het feest van die Ryder Cup helpt te betalen. Maar vooral, het huidige systeem is blijkbaar niet eens zo slecht, want Europa haalde het, zonder daarvoor al zijn beste spelers uit het internationale klassement op te stellen.

John Baete

Europese topspelers spelen graag in de VS. Meer zon en meer dollars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content