European Youths Team Championship

De 28ste editie van deze competitie voor spelers onder de 21 jaar wordt voor het eerst in ons land gespeeld.

Dit belangrijk evenement voor de categorie Youth (onder 21 jaar) wordt van 7 tot 12 juli beslecht op het parcours van la Marache (Waterloo GC). De club van Waterloo steekt meer dan een handje toe bij de organisatie van dit tornooi van de Belgische federatie: een vijftigtal leden zullen op vrijwillige basis gedurende de hele week hun steentje bijdragen.

Dit jaar nemen achttien landen deel: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Schotland, Spanje, Zweden en Wales. België heeft de trofee nog nooit gewonnen, maar is reeds tweemaal door de eerste kwalificatieronde gekomen. Wat geen klein bier is gezien het niveau van de teams. In het verleden hebben we al toppers aan het werk gezien als de Schotten Colin Montgomerie (83) en Sandy Lyle (72), de Zweden Joakim Hagman (88) en Anders Forsbrand (76), de Fransman Marc Ferry (77) en niet te vergeten de Brit Nick Faldo (78).

België komt aan de afslag met een uitstekend team, bestaande uit Nicolas Colsaerts (Rigenée), Jérôme Theunis (Waterloo), Frederik Dejaeghere (Waregem), François Nicolas (Bergen), Pierre-Emmanuel Goethals (Ravenstein) en Thomas Blondin (eveneens Waterloo). Nationaal trainer Heinz Weinhöfer ambieert een plaats in de eerste poule wat zoveel betekent als doorgaan naar de tweede ronde… Dezelfde doelstelling als onze Rode Duivels koesterden bij hun vertrek naar de Wereldbeker.

Om dat doel te bereiken, moeten de Belgen de eerste twee kwalificatierondes in strokeplay doorstaan; daarna gaat de competitie voort in matchplay. Schotland is de uittredende kampioen. De favorieten zijn zonder twijfel de Britten, maar ook de Zweden en de Spanjaarden maken een goede kans. Zo wordt er erg gespeculeerd op de jonge Spanjaard Sergio Garcia (17), die in eigen land al wordt bestempeld als mogelijk opvolger van Severiano Ballesteros en Jose Maria Olazabal. Hij heeft trouwens onlangs de British Amateur in Muirfield gewonnen, de meest prestigieuze competitie voor amateurs in de wereld. Maar hij is nog zo jong dat de Spaanse federatie hem misschien nog wil laten spelen in een andere competitie, die van de Boys (onder 17 jaar).

Onze juniores, die zich hebben voorbereid tijdens het internationaal kampioenschap van Spanje, hebben er alle belang bij de goede raad te volgen van hun kapitein Eric Hermann, ex-lid van het nationale team en kapitein van Bercuit. Het Belgisch team zal het hotel delen met de andere delegaties en heeft richtlijnen gekregen die George Leekens‘ goedkeuring zeker zouden wegdragen: geen sigaretten en geen alcohol. En geen caddies op het terrein natuurlijk!

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content